ΣΩΣΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ! Δείτε απο τι κινδυνεύετε αν φάτε ξαναζεσταμένο ρύζι

Το ωμό ρύζι μπορεί να περιέχει σπόρια από το Bacillus cereus, ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση. Ακόμα, όμως, και όταν το ρύζι μαγειρευτεί, αυτά τα σπόρια μπορούν να επιβιώσουν.

Εάν αυτό το μαγειρεμένο ρύζι αφεθεί σε θερμοκρασία δωματίου, τα σπόρια του Bacillus cereus, που έχουν επιβιώσει, μπορούν να αναπτυχθούν σε βακτήρια. Αυτά τα βακτήρια θα πολλαπλασιαστούν και θα παράγουν τοξίνες (δηλητήρια) που προκαλούν εμετό ή διάρροια.

Όσο περισσότερο το μαγειρεμένο ρύζι αφήνεται σε θερμοκρασία δωματίου, τόσο πιο πιθανό είναι ότι αυτά τα βακτήρια ή οι τοξίνες θα το κάνουν επικίνδυνο προς κατανάλωση.

Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης από το ρύζι

Αν φάτε ρύζι που περιέχει βακτήρια Bacillus cereus μπορεί να αρρωστήσετε και να παρουσιάσετε έμετο ή διάρροια περίπου 1-5 ώρες μετά την κατανάλωσή του. Τα συμπτώματα είναι σχετικά ήπια και συνήθως διαρκούν περίπου 24 ώρες.

Συμβουλές για την ασφαλή κατανάλωση του ρυζιού

-Ιδεατά, πρέπει να καταναλώνετε το ρύζι αμέσως μόλις έχει μαγειρευτεί

-Αν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε βάλτε το μαγειρεμένο ρύζι στο ψυγείο (στην ψύξη) όσο το δυνατόν ταχύτερα (ιδανικά εντός μιας ώρας)

-Μην κρατήσετε το μαγειρεμένο ρύζι στο ψυγείο για περισσότερο από μία ημέρα προτού το ξαναζεστάνετε για να το φάτε

-Όταν ξαναζεσταίνετε οποιοδήποτε τύπο ρυζιού, πάντα να βεβαιώνεστε ότι το γεύμα σας έχει ζεσταθεί καλά ολόκληρο, χωρίς να υπάρχουν σημεία που έχει μείνει ακόμα κρύο από την ψύξη (πχ όταν το ξαναζεσταίνετε στον φούρνο μικροκυμάτων)

-Ποτέ μην ξαναζεσταίνετε το ρύζι περισσότερο από μία φορά

Πηγή

Δείτε Επίσης:

Advertisment

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μάρκα μωρομάντηλων μπορεί να προκαλεί σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις σε παιδιά

Τα μωρομάντηλα υπάρχουν σχεδόν σε κάθε σπίτι με μικρά παιδιά, καθώς είναι βολικά στο καθάρισμα, όταν λερώνονται. Αλλά όπως φαίνεται ίσως τελικά αυτό το...

ΑΥΤΗ είναι η Μυστική Συνταγή για τις πιο Γευστικές και Λαχταριστές Πατάτες Φούρνου που φάγατε ποτέ!

Οι πατάτες είναι τρόφιμο που συνοδεύει σχεδόν κάθε γεύμα. Υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι με τους οποίους παρασκευάζονται αλλά και συνδυάζονται. Ένας σεφ προτείνει μια συναρπαστική...

Έφαγες πολλά γλυκά; Αν κάνεις αυτό… είναι σαν να μην τα έφαγες

Λίγο η στενοχώρια, η βαρεμάρα, η αδυναμία σου φυσικά στην ζάχαρη και κατ’ επέκταση στους γλυκούς πειρασμούς μάλλον σε έκαναν να μην καταφέρεις να...
close