in

Τα 3 πιο «ύπουλα» σεχουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Όλοι γνωρίζουμε λίγο-πολύ τα ένοχα σημάδια ενός ΣΜΝ: φαγούρα, πληγές, ερεθισμοί και εξανθήματα είναι μερικοί μόνο από τους λόγους να επισκεφθούμε άμεσα το γιατρό.

Σε μερικές περιπτώσεις, όμως, η λοίμωξη δε συνοδεύεται από εμφανή συμπτώματα.

Κάθε άτομο αντιδρά διαφορετικά στην εκάστοτε λοίμωξη και αν τα σημάδια είναι πολύ ήπια μπορεί να μη θεωρηθούν ανησυχητικά ή να αποδοθούν σε κάποια άλλη αιτία, όπως μια εποχική γρίπη ή μια αλλεργία.
Είναι ιδιαίτερα σύνηθες φαινόμενο ένα ΣΜΝ να μεταδίδεται από ένα άτομο που δεν έχει λάβει διάγνωση ή δεν εκδηλώνει συμπτώματα, άρα και δε γνωρίζει ότι είναι φορέας.

Δείτε ποια είναι τα 3 ΣΜΝ που συχνά είναι ασυμπτωματικά.

1. Ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV)

Είναι το πιο κοινό σεχουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα μεταξύ των σεχουαλικά ενεργών εφήβων και ενηλίκων. Τεράστιο ποσοστό των φορέων δε λαμβάνει ποτέ επίσημη διάγνωση. Υπάρχουν περισσότερα από 40 διαφορετικά στελέχη του ιού που μεταδίδονται με τη σεχουαλική επαφή και μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί οριστική θεραπεία για κανένα από αυτά.

2. Έρπης των γεννητικών οργάνων

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχουν και Πρόληψης Νοσημάτων, ο έρπης είναι το δεύτερο συνηθέστερο ΣΜΝ μεταξύ των σεχουαλικά ενεργών Αμερικανών. Υπάρχουν δύο διαφορετικά στελέχη του ιού: το ένα προσβάλλει τα γεννητικά όργανα και το άλλο τη στοματική κοιλότητα. Τα στατιστικά δείχνουν ότι περίπου στο 80% των περιπτώσεων οι ασθενείς δε λαμβάνουν επίσημη διάγνωση.

3. Τριχομονίαση

Η λοίμωξη οφείλεται σε παράσιτο που μεταδίδεται συνήθως από τον άνδρα στη γυναίκα. Το 70% των φορέων δεν εκδηλώνει κανένα σύμπτωμα. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η λοίμωξη μπορεί να επιμείνει για μήνες ή και χρόνια. Η τριχομονίαση αντιμετωπίζεται τυπικά με αντιβιοτικά.

Πηγή

Αυτό το κορίτσι πέθανε από κάτι που δίνουμε όλοι οι γονείς στα παιδιά μας

Έβαλε σε παγοθήκη ξύδι και λεμόνι και το αποτέλεσμα ήταν…ΠΑΝΙΣΧΥΡΟ!