in

Τα 5 είδη πονοκεφάλου και Πως θα Αναγνωρίζετε τους Επικίνδυνους. Δείτε Πως θα τους Αντιμετωπίσετε.

Μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά, γυρνάτε σπίτι και τα παιδιά σας ουρλιάζουν σαν τρελά. Είναι πολύ λογικό μετά να έχετε πονοκεφάλους πού και πού. Συνήθως οι πονοκέφαλοι αντιμετωπίζονται με παυσίπονα, λίγη ελαφριά άσκηση ή ακόμα και ένα χαλαρωτικό μπάνιο.
Αυτό δεν σημαίνει όμως πως πρέπει να αποδίδεται πάντα έναν πονοκέφαλο στο καθημερινό άγχος. Είναι πιθανόν να προσπαθεί το σώμα σας να σας προειδοποιήσει για κάτι πολύ πιο σοβαρό και επικίνδυνο.

Ενώ οι περισσότεροι πονοκέφαλοι είναι εντελώς αβλαβείς, υπάρχουν μερικοί τύποι πονοκεφάλου που καλό θα είναι να μην αγνοείτε:

  • Πονοκέφαλος “Βροντή’: Αυτοί οι πονοκέφαλοι είναι γρήγοροι και έντονοι. Σε λιγότερο από ένα λεπτό μπορούν να σας κάνουν να χτυπιέστε από τον πόνο. Είναι πολύ σημαντικό να μην τους αγνοήσετε, γιατί μπορούν να είναι ένδειξη ενός πολύ σοβαρού προβλήματος, όπως αιμορραγία στον εγκέφαλο.
  • Πονοκέφαλος μετά από τραυματισμό: Ακόμα και ένα μικρό χτύπημα στο κεφάλι μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο. Πάντα να επισκέπτεστε τον γιατρό σας αφού χτυπήσετε στο κεφάλι σας. Συχνά τέτοιοι πονοκέφαλοι σχετίζονται με μια διάσειση.
  • Πονοκέφαλος μετά το Ξύπνημα: Εάν κοιμηθείτε καλά το βράδυ, δεν δικαιολογείται να έχετε πονοκέφαλο όταν ξυπνήσετε. Συνήθως ένας πρωινός πονοκέφαλος δείχνει ότι δεν έχετε κοιμηθεί καλά, αλλά ένας τέτοιος πόνος μπορεί να είναι ένδειξη κάτι πολύ πιο σοβαρού, όπως ενός όγκου στον εγκέφαλο.
  • Ξαφνικός Πονοκέφαλος: Οι περισσότεροι συνηθισμένοι πονοκέφαλοι δεν γίνονται έντονοι από το πουθενά. Εάν νιώσετε έναν ξαφνικό πονοκέφαλο που ακολουθείται από αδυναμία στο πρόσωπο, τα πόδια, τα χέρια, μούδιασμα μιας πλευράς του σώματος και δυσκολία στην ομιλία, μπορεί να είναι πιθανώς ένδειξη ενός καρδιακού επεισοδίου.

Δείτε μερικά προειδοποιητικά σημάδια ενός επικίνδυνου πονοκεφάλου:

  • Πονοκέφαλος μετά την σωματική επαφή ή μετά από άσκηση
  • Δύσπνοια
  • Θολή Όραση
  • Πονοκέφαλος που δυναμώνει σε ένταση με την ώρα
  • Πονοκέφαλος που ακολουθείται από ναυτία και τάση για εμετό
  • Κρίσεις
  • Πονοκέφαλος που αλλάζει τοποθεσία και συχνότητα

Τα είδη των πονοκεφάλων και πως να τους αντιμετωπίσετε

1. Πονοκέφαλος «χιονοστιβάδα»
Σπάνια μορφή πονοκεφάλου αλλά ανυπόφορη. Συνήθως «χτυπάει» αργά τη νύχτα και διαρκεί από 15 λεπτά μέχρι 3 ώρες. Αισθάνεστε σαν να τρυπάει κάποιος το μάτι σας!

Άμεση ανακούφιση: Αν ξαπλώσετε η κατάσταση θα χειροτερέψει οπότε καλύτερα περπατήστε. Αν ο πόνος επιμείνει ή είναι ο χειρότερος που είχατε ποτέ, μεταφερθείτε άμεσα σε ένα νοσοκομείο.

Πως να τον αποφύγετε: Συνήθως εμφανίζονται όταν το βιολογικό σας ρολόι δε λειτουργεί σωστά. Αποφύγετε το μεσημεριανό ύπνο, το αλκοόλ και φάρμακα που διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία.

2. Ημικρανία
Άμεση ανακούφιση: Δοκιμάστε το Excedrin (περιέχει ασπιρίνη, ακεταμινοφαίνη και καφεΐνη) και ξαπλώστε σε ένα σκοτεινό, ήσυχο μέρος.

Πως να τον αποφύγετε: Κρατήστε ημερολόγιο των ημικρανιών σας (συμπτώματα, περιβαλλοντικούς παράγοντες κλπ). Έτσι θα βρείτε το μοτίβο που πυροδοτεί τις ημικρανίες σας και θα μπορέσετε να τις ελέγξετε. Αν υποφέρετε παραπάνω από μία φορές το μήνα, συμβουλευτείτε ένα γιατρό.

3. Χρόνιες ημικρανίες
Πως να τον αποφύγετε: Αν τα μέτρα για τις συνηθισμένες ημικρανίες (δείτε παραπάνω) δε σας βοηθούν (εφόσον τα δοκιμάσατε για ένα 3μηνο περίπου), ψάξτε να δείτε αν η ασφάλειά σας καλύπτει το Botox. Έρευνες έχουν δείξει ότι μειώνει τη συχνότητα των πονοκεφάλων.

4. Πονοκέφαλος «κοιλότητας»
Τεχνικά δεν υφίσταται κάτι τέτοιο, όμως τα συμπτώματα είναι πίεση στο κεφάλι σας που οφείλεται σε συμφόρηση ή ημικρανία που «χτυπάει» σε περιοχές με κοιλότητες, όπως η μύτη.

Άμεση ανακούφιση: Ενυδατωθείτε για να αραιώσετε το φλέγμα και στη συνέχεια κάντε ένα ζεστό ντουζ για να φύγει τελείως. Ένα ρινικό αποσυμφορητικό (όπως το Sudafed) μπορεί να βοηθήσει.

Πως να τον αποφύγετε: Εάν είστε αλλεργικοί, φροντίστε να αποφύγετε τα αίτια των αλλεργιών σας και να παίρνετε κανονικά τα φάρμακά σας.

5. Πονοκέφαλος λόγω έντασης
Συνήθως αποδίδεται στο στρες, το άγχος ή το χαμηλό ζάχαρο.

Άμεση ανακούφιση: Οποιοδήποτε χάπι κατά του πονοκεφάλου θα σας ανακουφίσει.

Πως να τον αποφύγετε: Το μυστικό κρύβεται στην καθημερινότητά σας. 8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ είναι απαραίτητες και να τρώτε κανονικά τα γεύματά σας. Επίσης, ελλατώστε την καφεΐνη.

fanpage.gr

Οκτώ «φυσικοί» τρόποι για να απαλλαγείτε από τους μαύρους κύκλους στα μάτια

Πώς καταλαβαίνεις έναν ερωτευμένο από το πρόσωπο