Το λάθος που κάνετε στο μπάρμπεκιου και μπορεί να σας προκαλέσει δηλητηρίαση

Περισσότεροι από εννέα στους δέκα λάτρεις του μπάρμπεκιου κάνουν τουλάχιστον ένα σοβαρό λάθος υγιεινής όταν ψήνουν κρέατα στα κάρβουνα.

Το λάθος αυτό όμως μπορεί να τους προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση.

Σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων της Βρετανίας (FSA) βρέθηκε ότι το 21% από τους 2.030 που έλαβαν μέρος σε αυτή αρρώστησαν μετά από την κατανάλωση τροφίμων που έψησαν στα κάρβουνα.

Σχεδόν ένας στους τρεις είπαν πως καταναλώνουν το κρέας μόλις δουν πως ψήθηκε εξωτερικά χωρίς να ελέγχουν το εσωτερικό του, άλλοι δύο στους δέκα είπαν ότι δεν βάζουν τα ψημένα κρέατα σε διαφορετικό πιάτο απ’ ό,τι τα ωμά, ενώ σχεδόν οι μισοί παραδέχτηκαν ότι με το ίδιο πιρούνι που γυρνάνε το ωμό κρέας, τρώνε και το ψημένο.

Συνολικά, το 94% έκαναν λάθη όταν έψηναν στα κάρβουνα.

Η FSA προειδοποιεί ότι η κακή υγιεινή μπορεί να οδηγήσει στη μόλυνση με παθογόνους μικροοργανισμούς όπως το καμπυλοβακτήριο, καθώς και ότι ακόμα κι αν το κρέας είναι εξωτερικά κάρβουνο, δεν σημαίνει πως στο εσωτερικό του είναι ψημένο.

-Για να είναι ψημένο το εσωτερικό του, θα πρέπει να είναι λευκό εσωτερικά (καθόλου ροζ ούτε κόκκινο) και δεν πρέπει να έχει χυμούς.

-Το ωμό κρέας και το ψημένο θα πρέπει να τοποθετούνται σε ξεχωριστά πιάτα και να μην έρχονται σε επαφή με τα ίδια μαχαιροπίρουνα.

-Επίσης δεν πρέπει να πλένετε το ωμό κοτόπουλο διότι διασπείρει μικρόβια.

Σύμφωνα με την FSA, η λοίμωξη από καμπυλοβακτήριο προκαλεί διάρροια, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, πυρετό και γενικευμένο αίσθημα κακουχίας.

Οι περισσότεροι ασθενείς είναι άρρωστοι για λίγες μέρες, αλλά κάποιοι εκδηλώνουν μακροχρόνιες επιπλοκές όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και σύνδρομο Guillain-Barre (είναι μία σοβαρή νόσος του νευρικού συστήματος).

Πηγή

Δείτε Επίσης:

Advertisment

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στρώνει μία Λαδόκολλα στο Ταψί και Απλώνει τον Κιμά. Το αποτέλεσμα; Θα σας Ξετρελάνει!

Τώρα που χειμωνιάζει είναι η τέλεια ευκαιρία να καλέσετε κόσμο στο σπίτι για να δείτε ταινίες και ποδόσφαιρο. Αλλά τι θα προσφέρετε στους καλεσμένους...

Φτιάξτε αφράτα πεντανόστιμα Ιταλικά Μπομπολόνι! Εμένα ήδη μου πέφτουν τα σάλια…

Αυτό το παραδοσιακό ιταλικό γλυκό είναι παρόμοιο με ένα ντόνατ και είναι γεμάτο με κρέμα βανίλια. Υλικά που θα χρειαστείτε: 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (7γρ.) 75γρ. ζάχαρη...

Τηγανόψωμο… παραδοσιακά απλό! Μια απόλαυση μπουκιά και συγχώριο !!!

Όπως και να το πει κανείς…τηγανόψωμο, τυρόψωμο ή τυροπιτάρι…το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Το «ταπεινό» ψωμο-τύρι εν τη ενώσει του! Υλικά ½ κιλό αλεύρι για...
close