Το τέλος των γυαλιών πρεσβυωπίας έφτασε!

Σαν να μην έφτανε η μυωπία και ο αστιγματισμός που ταλαιπωρούν αδιακρίτως όλες τις ηλικίες, το ανελέητο πέρασμα του χρόνου φέρνει μαζί του και την πρεσβυωπία, αναγκάζοντας τους σαραντάρηδες και τους πενηντάρηδες να φορούν γυαλιά για να μπορούν να διαβάσουν την εφημερίδα τους ή ένα βιβλίο.

Τώρα όμως, οι επιστήμονες υπόσχονται πως τα γυαλιά πρεσβυωπίας θα αποτελούν σύντομα… μουσειακό είδος!

Κατασκεύασαν ένα μικροσκοπικό εμφύτευμα που δεν ξεπερνά σε μέγεθος το κεφάλι μιας καρφίτσας και τοποθετείται εντός του κερατοειδούς. Αυξάνει ελαφρώς την καμπυλότητά του, ώστε το μάτι να μπορεί να εστιάζει φυσιολογικά.

Η τεχνική ονομάζεται Raindrop Corneal Inlay και επινοήθηκε στην Αμερική, όμως οι πρώτες επεμβάσεις πραγματοποιούνται επί του παρόντος σε κλινική του Γουόργουικσαϊρ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η τοποθέτηση του εμφυτεύματος δε διαρκεί περισσότερο από 10 λεπτά και τα αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα σε σύγκριση με το λέιζερ. Η πρεσβυωπία συχνά διορθώνεται με το λέιζερ, όμως και πάλι η ανάγνωση είναι για πολλούς δύσκολη όταν δεν υπάρχει επαρκής φωτισμός. Επίσης, το λέιζερ αφαιρεί μέρος του κερατοειδούς ώστε να αλλάξει το σχήμα του, όμως το πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί ξανά όσο ο φακός χάνει σταδιακά την καμπυλότητά του.

Το εμφύτευμα αποτελείται από υδρογέλη, μια ουσία που χρησιμοποιείται επίσης στην κατασκευή φακών επαφής. Η υδρογέλη αποτελείται κατά 80% από νερό κι έτσι δεν επιβαρύνει το μάτι όπως άλλα εμφυτεύματα που τοποθετούνται στον κερατοειδή.

Πηγή

Δείτε Επίσης:

Advertisment

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

“Πετάει” ποτέ το Μάτι σας; Δείτε τι σημαίνει!

Το να “πετάει” το μάτι μας μπορεί να γίνει κάτι πολύ ενοχλητικό και άβολο. Πιθανότατα το έχετε νιώσει αρκετές φορές και πάντα φαίνεται σαν να δημιουργείται...

Γιατί οι ερευνητές συνιστούν να τρώμε 7 καρύδια την ημέρα! (ούτε περισσότερα, ούτε λιγότερα)

Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, τα καρύδια έχουν διπλάσιο επίπεδο αντιοξειδωτικών πολυφαινολών από τους άλλους ξηρούς καρπούς και έτσι βοηθούν το σώμα...

Torta Magica: Ιταλικό λαχταριστό κέικ που λιώνει στο στόμα.

Αυτή η συνταγή είναι όντως μαγική γιατί με ένα μείγμα δημιουργούνται τρεις διακριτές στρώσεις, μια συμπαγής στρώση στον πάτο, μια ρευστή κρέμα στη μέση...
close