in

6 υγιεινές τροφές που μπορούν να μας βλάψουν αν δεν τις καταναλώσουμε σωστά

Το να φάμε 3 κομμάτια τούρτας ή ένα πακέτο μπισκότα στην… καθισιά μας, είναι γνωστό πως είναι άκρως βλαβερό και παχυντικό. Εκτός, όμως, των προφανών, υπάρχουν και κάποιες υγιεινές τροφές που, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορούν να αποδειχτούν επικίνδυνες, με διαφορετικό τρόπο η κάθε μια, αν καταναλώνονται σε υπερβολικές ποσότητες. Ας τις γνωρίσουμε, για να δούμε τι πρέπει να προσέχουμε.

Γάλα
Σύμφωνα με μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο British Medical Journal, οι γυναίκες που κατανάλωναν 3 ή περισσότερα φλιτζάνια γάλα καθημερινά, παρουσίαζαν 90% μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου την επόμενη εικοσαετία, σε σχέση με τις γυναίκες που περιορίζονταν σε 1 φλιτζάνι την ημέρα. Ακόμη, οι πρώτες παρουσίαζαν αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων στα οστά, φλεγμονής και οξειδωτικού στρες, γι’ αυτό καλό είναι να παραμένετε στο 1 φλιτζάνι το πολύ την ημέρα, να λαμβάνετε το ασβέστιο που χρειάζεστε και από άλλες πηγές και να προτιμάτε το κατσικίσιο γάλα.

portokalia-fetes

Πορτοκάλια και ντομάτες
Μην φοβάστε, οι ντομάτες και τα πορτοκάλια συνεχίζουν να παρέχουν στον οργανισμό μας αντιοξειδωτικά και να προστατεύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η βλαβερή τους πλευρά, η οποία «ξεδιπλώνεται» όταν καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες αυτών, οφείλεται στα οξέα τους, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε παλινδρόμηση. Όταν αυτό συμβαίνει συχνά και για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκληθεί μια διαταραχή γνωστή ως «οισοφάγος Barrett», κατά την οποία δημιουργούνται προκαρκινικές αλλοιώσεις στον οισοφάγο. Γι’ αυτό οι ειδικοί προτείνουν να μην ξεπερνάμε τις 2 μερίδες πορτοκαλιού ή ντομάτας την ημέρα και να τα αποφεύγουμε αν παρουσιάζουμε συμπτώματα παλινδρόμησης.

Πικάντικες τροφές
Από τη μία οι καυτερές πιπεριές και οι διάφορες πικάντικες τροφές τέτοιου είδους βελτιώνουν την κυκλοφορία, μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα και δίνουν ώθηση στο μεταβολισμό, από την άλλη, όμως, η αυξημένη κατανάλωση αυτών μπορεί να προκαλέσει στομαχόπονο. Παρ’ όλο που τυπικά θεωρούνται αβλαβή -τα πικάντικα μπαχαρικά ερεθίζουν συγκεκριμένα εγκεφαλικά κύτταρα που οδηγούν στην αίσθηση του πόνου- λόγω του ότι αυξάνουν τα στομαχικά οξέα, μπορεί να παρέμβουν σε διάφορες φαρμακευτικές αγωγές. Αν παρατηρήσετε ενοχλήσεις μετά την κατανάλωσή τους, μιλήστε με το γιατρό σας για πιθανές αντιδράσεις που δημιουργούνται με φάρμακα που παίρνετε.

Νερό
Η ενυδάτωση του οργανισμού είναι σίγουρα το κλειδί για μια καλή υγεία. Όταν, όμως, η κατανάλωσή του ξεπεράσει τα όρια, μπορεί να οδηγηθούμε και σε δηλητηρίαση. Αυτό συμβαίνει όταν υπερβολικά πολύ νερό διαλύει το νάτριο στον οργανισμό, οδηγώντας σε αφύσικα χαμηλά επίπεδά του στο αίμα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην εγκεφαλική λειτουργία, ακόμη και θάνατο. Στο ερώτημα που σίγουρα έχει γεννηθεί σε όλους «πόσο νερό μπορεί να προκαλέσει κάτι τέτοιο», η απάντηση είναι, σύμφωνα με κάποιες πηγές, ότι περίπου 6 λίτρα μπορούν να προκαλέσουν κακό σε ένα άτομο 75 κιλών, ενώ σε ένα γενικότερο πλαίσιο, οι ειδικοί τονίζουν ότι από κάτι τέτοιο κινδυνεύουν αυτοί που αναγκάζουν τον εαυτό τους να υπερβάλλει στην κατανάλωση νερού και οι υπερμαραθωνοδρόμοι. Για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπερβάλλετε κι εσείς, ελέγξτε τα ούρα σας. Αν είναι πάντα διάφανα, ίσως θα πρέπει να μειώσετε την πρόσληψή του.

baby-spanaki1

Σπανάκι
Αυτό το ιδιαίτερο και λαχταριστό φυλλώδες λαχανικό που θυμίζει σε όλους μας τον Ποπάι και τα μπράτσα του αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών και μετάλλων. Ακόμη, το σπανάκι είναι πλούσιο σε λουτεΐνη, ένα καροτενοειδές που μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση εκφύλισης της ωχράς κηλίδας σε μεγαλύτερες ηλικίας, μια πάθηση των ματιών που οδηγεί ακόμη και στην απώλεια όρασης. Το ωφέλιμο αυτό λαχανικό, όμως, είναι πλούσιο και σε οξαλικό οξύ, το οποίο μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία πέτρας στα νεφρά σε μεγάλες ποσότητες.

Κοτόπουλο
Οι διατροφολόγοι το συστήνουν στις δίαιτες, αφού μας παρέχει πρωτεΐνη με χαμηλά λιπαρά και ο συνδυασμός του με μια πράσινη σαλάτα είναι ό,τι πρέπει για ένα ελαφρύ και χορταστικό γεύμα. Δυστυχώς, όμως, υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία μας, λόγω της χρήσης των αντιβιοτικών στα πουλερικά. Η χρήση αυτή γίνεται προκειμένου να αποφευχθούν οι ασθένειες και να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξή τους, αλλά με την υπέρμετρη κατανάλωσή τους γινόμαστε κι εμείς ανθεκτικοί στα αντιβιοτικά, μειώνοντας τις εναλλακτικές μας για θεραπεία όταν αρρωσταίνουμε. Προτού αγοράσετε κοτόπουλο, ενημερωθείτε και επιλέξτε αυτό που είναι απαλλαγμένο από αντιβιοτικά, για να είστε σίγουρη για τη διατροφή σας.

Πηγή

7 Τρόποι για να μακρύνεις τα μαλλιά σου γρήγορα!

Θέλετε να κόψετε το τσιγάρο; Παίξτε αυτό το πασίγνωστο παιχνίδι…