in

Οι πιο συχνές καλοκαιρινές ασθένειες των παιδιών και πώς να τα προστατεύσετε

Το καλοκαίρι είναι η εποχή της ανεμελιάς, της ξεκούρασης και της ξεγνοιασιάς για τα παιδιά. Οι βουτιές στη θάλασσα και το παιχνίδι στον δρόμο είναι οι καθημερινές και «αθώες» συνήθειες των παιδιών αυτή την εποχή. Όμως, αυτές οι απλές συνήθειες μπορεί να κάνουν πιο ευάλωτο το παιδί σε ασθένειες που «ευδοκιμούν» την πιο όμορφη εποχή του χρόνου. Δείτε τις πιο συνηθισμένες αρρώστιες που ταλαιπωρούν τα παιδιά το καλοκαίρι και προφυλάξτε τα αναλόγως!

1. Εξανθήματα

1467557133-e5911a87fd05695d9d8581648682788c-640x336

Σύμφωνα με τον παιδίατρο και συνεργάτη του Παίδων ΜΗΤΕΡΑ, κ. Διονύση Παπαδάτο, το καλοκαίρι τα εξανθήματα είναι ένα συχνό φαινόμενο στα παιδιά. Κι αυτό γιατί το δέρμα τους παραμένει ακάλυπτο, η εφίδρωση είναι πιο έντονη και τα κουνούπια «καιροφυλακτούν». Γι” αυτό, οι λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο είναι πολύ πιο συνηθισμένες, με αποτέλεσμα να οδηγούν σε κνησμό και στη δημιουργία εξανθημάτων.

Στην περίπτωση λοίμωξης από σταφυλόκοκκο συνήθως χορηγείται τοπική αντιβίωση για την αντιμετώπισή του.

2. Ωτίτιδα

2

Η εξωτερική ωτίτιδα στα παιδιά παρατηρείται κυρίως το καλοκαίρι. Γνωστή και ως η «Νόσος των κολυμβητών», είναι εύκολο να συμπεράνουμε ότι προκαλείται από τα μπάνια στη θάλασσα ή την πισίνα και τις βουτιές.

Για την αντιμετώπισή της ενδείκνυται η χορήγηση τοπικής αντιβίωσης ενώ είναι πολύ πιθανό ο γιατρός να συστήσει την χρήση ωτασπίδων ή σκουφιού που θα προστατεύσει την περιοχή. Προς δυσαρέσκεια των μικρών μας φίλων, μέχρι να… περάσει το κακό, η αποχή από το μπάνιο και τα παιχνίδια στη θάλασσα κρίνεται απαραίτητη. Επιπλέον, όπως επισημαίνει ο γιατρός, πολύ προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι γονείς με την χρήση μπατονέτας, την οποία θα πρέπει να εφαρμόζουν σχολαστικά μόνο στο λοβό του αυτιού και όχι στο εσωτερικό του γιατί έχει την τάση να σπρώχνει το κερί προς τα μέσα και έτσι η κατάσταση να επιδεινώνεται.

3. Γαστρεντερίτιδα

3

Η γαστρεντερίτιδα είναι μια ασθένεια που παρατηρείται περισσότερο τους καλοκαιρινούς μήνες στα παιδιά. Τα συμπτώματά της μπορεί να είναι η διάρροια, ο εμετός, η αφυδάτωση και η κούραση. Η προφύλαξη στη συγκεκριμένη περίπτωση παίζει πρωτεύοντα ρόλο, αφού είναι μια ασθένεια που μεταδίδεται πολύ εύκολα, είτε με τη σωματική επαφή είτε μέσω των τροφών. Γι” αυτό, είναι πολύ σημαντικό να τηρούμε πιστά όλους τους κλασικούς κανόνες υγιεινής, να πλένουμε πολύ συχνά τα χέρια μας αλλά και να φροντίζουμε τα φρούτα και τα λαχανικά να πλένονται εξίσου καλά πριν καταναλωθούν.

Όπως επισημαίνει ο παιδίατρος, αυτό που θα πρέπει να ανησυχήσει τους γονείς είναι η αφυδάτωση που ενδεχομένως προκαλέσει η εν λόγω ασθένεια. Σε περίπτωση που παρατηρήσουν ότι το παιδί είναι νωθρό, έχει στεγνό στόμα ή δεν πηγαίνει συχνά τουαλέτα, θα πρέπει να απευθυνθούν στον γιατρό τους. Η εισαγωγή στο νοσοκομείο για ενδοφλέβια χορήγηση υγρών είναι μία πιθανή περίπτωση, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

4. Ηλίαση

4

Το παιχνίδι κάτω απ” τον ήλιο είναι σίγουρα διασκεδαστικό, όμως μπορεί να οδηγήσει σε ηλίαση. Η αδυναμία, ο πονοκέφαλος, η εφίδρωση και η ναυτία είναι τα συμπτώματα που θα πρέπει να σας ανησυχήσουν. Αν τα παρατηρήσετε στο παιδί, μεταφέρετέ το αμέσως σε ένα δροσερό μέρος, αλλάξτε του ρούχα και δροσίστε το με μια βρεγμένη πετσέτα ή πανί. Όσο δύσκολο και αν είναι, προσπαθήστε να το πείσετε να φοράει καπέλο για να προστατεύεται απ” τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου και, ει δυνατόν, να μην εκτίθεται σ” αυτόν τουλάχιστον τις ώρες που «καίει» πιο πολύ, δηλαδή από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα.

Η θερμοπληξία είναι παρεμφερής, ωστόσο είναι πιο επικίνδυνη. Διαφέρει ως προς την ηλίαση γιατί στα συμπτώματά της συμπεριλαμβάνεται και ο πυρετός. Δείτε σε παλαιότερο άρθρο του mama365 πώς θα προφυλάξετε το παιδί από την θερμοπληξία.

5. Εγκεφαλίτιδα

5

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του iatronet, η εγκεφαλίτιδα είναι η φλεγμονή της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου. Σύμφωνα με τον γιατρό, οφείλεται σε εντερογενείς ιούς που εμφανίζονται περισσότερο στο τέλος του καλοκαιριού, ενώ μεταδίδεται , όπως η κοινή γρίπη, μέσω της σωματικής επαφής, δηλαδή με τον βήχα, το φτάρνισμα και την επαφή με το σάλιο. Γι” αυτό, και πάλι η σωματική υγιεινή και το καλό πλύσιμο των χεριών είναι εξαιρετικά σημαντικά για να προφυλάξουμε το παιδί.

Τα συμπτώματά της μπορεί να είναι η διαταραχή της συνείδησης, η έντονη νωθρότητα και η υπνηλία. Είναι αυτονόητο ότι στην περίπτωση αυτή η εκτίμηση από τον παιδίατρο είναι απαραίτητη για να κρίνει πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Ωστόσο, τα περισσότερα μέτρα που λαμβάνονται είναι υποστηρικτικά, αφού η εν λόγω ασθένεια πρέπει να κάνει τον κύκλο της και να περάσει.

Φυσικά, τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι πρέπει να περιορίσουμε το παιδί και να μην το αφήσουμε να ευχαριστηθεί τι καλοκαίρι. Απλώς, λαμβάνοντας όλα τα κατάλληλα μέτρα, μπορούμε να το προφυλάξουμε, μειώνοντας αρκετά τον κίνδυνο, χωρίς όμως να τον εξαλείφουμε. Γι” αυτό, ας κάνουμε ό,τι περνάει απ” το χέρι μας για να τα προστατεύσουμε, αποφεύγοντας όμως τις υπερβολές!

mama365.gr

Ψήνετε στα κάρβουνα; Δείτε τα λάθη που κάνετε και εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους…

Η Δύναμη του Τζίντζερ έναντι Χημειοθεραπειών Καρκίνου