in

15 δοκιμασμένες συμβουλές για έναν πιο ποιοτικό και ήρεμο ύπνο

Σε ποιον δεν έχει τύχει να νιώθει νυσταγμένος και κουρασμένος καθ’ όλη την διάρκεια της μέρα και μόλις πέσει να ξαπλώσει να μην μπορεί να κοιμηθεί με τίποτα και να στριφογυρίζει στο κρεβάτι του; Τα άγχη που αντιμετωπίζει ο καθένας από εμάς κάθε μέρα, προκαλούν αυτό το συνηθισμένο πρόβλημα.

Αν αντιμετωπίζετε και εσείς κάτι παρόμοιο, προσπαθήστε να εφαρμόσετε τις παρακάτω ιδέες. Η κάθε μια είναι δοκιμασμένη με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Θα απολαύσετε έναν τέλειο βραδινό ύπνο και το πρωί θα ξυπνήσετε φρέσκοι και γεμάτοι ενέργεια. Πείτε αντίο στην κούραση!

Προτιμήστε φαγητά, που περιέχουν μαγνήσιο.
Το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο στην ικανότητά μας να κοιμόμαστε τα βράδια. Προτιμήστε το σπανάκι και τους σπόρους κολοκύθας, που είναι πλούσιοι σε μαγνήσιο.

Κοιμηθείτε το μεσημέρι.
Ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε έναν καλό βραδινό ύπνο είναι να πάρετε ένα μικρό υπνάκο, από 10 λεπτά έως μισή ώρα, το μεσημέρι.

Χρησιμοποιείστε το δωμάτιό σας μόνο για ύπνο και χαλάρωση.
Αν το κάνετε αυτό, το μυαλό σας θα συνδυάσει το υπνοδωμάτιο με την διαδικασία του ύπνου. Έτσι, θα κοιμάστε ευκολότερα, όταν ξαπλώνετε.

Διατηρείτε μια λογική θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο.
Η προτεινόμενη θερμοκρασία κυμαίνεται από 15 έως 23 βαθμούς κελσίου. Η υπερβολική ζέστη ή το υπερβολικό κρύο οδηγούν σε ελαφρύτερο ύπνο και περισσότερες αφυπνίσεις.

Κάντε ένα ζεστό μπάνιο πριν ξαπλώσετε.
Αυτό σας βοηθάει να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε ευκολότερα.

Να έχετε μια σταθερή ώρα που ξυπνάτε.
Εκτός από αυτό είναι καλό να κοιμάστε κάθε μέρα μια συγκεκριμένη ώρα, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. Οι ασταθείς ώρες ύπνου μπορεί να βλάψουν πολύ τον ύπνο και τις συνήθειες σας.

Αναπληρώστε τον χαμένο ύπνο.
Δεν κοιμηθήκατε αρκετά τα τελευταία βράδια; Κοιμηθείτε σήμερα μια ώρα νωρίτερα, για να αναπληρώσετε τον χαμένο ύπνο.

Μην στριφογυρίζετε στον κρεβάτι.
Δεν μπορείτε να κοιμηθείτε; Αν έχετε ξαπλώσει και έχουν περάσει πάνω από 20 λεπτά και δεν σας έχει πάρει ο ύπνος, σηκωθείτε και κάντε κάτι χαλαρωτικό, όπως το να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να ακούσετε μουσική. Το να σκέφτεστε, ότι πρέπει να κοιμηθείτε, αλλά δεν μπορείτε θα σας προκαλέσει μεγαλύτερο άγχος. Είναι φαύλος κύκλος.

Αν παίρνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή, δείτε τις παρενέργειες.
Πολλά φάρμακα προκαλούν αϋπνία Αν πιστεύετε, ότι ισχύει κάτι τέτοιο, συμβουλευτείτε τον γιατρό και ζητήστε του να σας προτείνει κάποια λύση.

Κρατήστε το ξυπνητήρι μακριά από το πρόσωπό σας.
Το βλέπετε συνέχεια το ρολόι σας μπορεί να σας προκαλέσει μεγάλο άγχος. Επίσης, το φως από τα ψηφιακά ρολόγια μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά και να μας εμποδίζει να κοιμηθούμε.

Μυρίστε λεβάντα.
Το άρωμα της λεβάντας λειτουργεί ως αντίδοτο στην αϋπνία. Δοκιμάστε τα κεριά με άρωμα λεβάντας ή τα αιθέρια έλαια με άρωμα λεβάντας.

Δοκιμάστε την προοδευτική χαλάρωση των μυών.
Ξεκινήστε τεντώνοντας τους μυς των ποδιών, μετρώντας μέχρι το 10. Επαναλάβετε το ίδιο για κάθε ομάδα μυών του σώματος, ξεκινώντας από τα πόδια και φτάνοντας στο κεφάλι.

Χαμηλώστε τον φωτισμό.
Ο πολύ υψηλός φωτισμός ή το φως από τις συσκευές, που υπάρχουν στο σπίτι, μπορεί να διαταράξει τον ύπνο. Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο, μπορείτε να φορέσετε κάποια μάσκα ύπνο, που θα σας βοηθήσει να μην βλέπετε το φως και να κοιμηθείτε ανενόχλητοι.

Πάρτε καθαρό αέρα.
Η έκθεση στο φως της ημέρας βοηθάει στην ρύθμιση του βιολογικού ρολογιού και ως εκ τούτου στην διαδικασία του ύπνου.

Πιείτε κάτι ζεστό.
Το ζεστό γάλα, η ζεστή σοκολάτα και το τσάι, μπορεί να μην είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα, ότι βοηθάνε στον ύπνο, αλλά σίγουρα θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε.

Πηγή

Απίθανο κόλπο για να μην μυρίζουν τα πόδια σας!

ΜEΓAΛH ΠΡOΣOΧH:AΥΤA εiναι τα τέσσερα σημεiα τoυ σώματoς πoυ δεν πρέπει να αγγiζετε με τα χέρια!