in

Φρένο στην κυτταρίτιδα

Η διαιτολόγος, κ. Τζουλιάννα Καρνέζη, μάς δίνει πρακτικές συμβουλές για να ανακόψουμε την πορεία της κυτταρίτιδας.

Όλες έχουμε!
Η  κυτταρίτιδα είναι ένα φαινόμενο που ανησυχεί κυρίως τις γυναίκες και εμφανίζεται ιδιαίτερα στους γλουτούς και στους μηρούς με τη μορφή «φλοιού πορτοκαλιού». Οι περισσότερες από εμάς έχουμε κυτταρίτιδα σε κάποιο βαθμό, και καθώς μεγαλώνουμε, η  κυτταρίτιδα τείνει να επιδεινωθεί. Περίπου το 85% των γυναικών ηλικίας άνω των 20, έχουν κάποιο βαθμό κυτταρίτιδας. Έχει περιγραφεί ως φυσιολογική κατάσταση στην μετα-εφηβική ηλικία των γυναικών, η οποία μεγιστοποιεί τη διατήρηση του λιπώδους ιστού για  να εξασφαλιστεί η επαρκής διαθεσιμότητα θερμίδων για την εγκυμοσύνη και τη γαλουχία, όμως αυτή η διαταραχή δεν πρέπει να συγχέεται με την παχυσαρκία, παρόλο που η απώλεια βάρους έχει αναφερθεί ότι μπορεί να βελτιώσει τη σοβαρότητα της κυτταρίτιδας.

Τι την προκαλεί;
Αν και η κυτταρίτιδα δεν είναι μια παθολογική κατάσταση, παραμένει ένα ζήτημα αισθητικής ανησυχίας σε μεγάλο αριθμό ατόμων. Παρά τον υψηλό επιπολασμό, υπάρχουν λίγες επιστημονικές έρευνες σχετικά με τη φυσιολογία της κυτταρίτιδας. Υπάρχουν μόνο μερικές δεκάδες  άρθρα που ασχολούνται με την κυτταρίτιδα στην ιατρική βιβλιογραφία των τελευταίων 30 ετών και δεν υπάρχει καμία οριστική εξήγηση για την παρουσίασή της. Αυτό περιπλέκει σημαντικά την ικανότητα να θεραπευτεί ή να βελτιωθεί και γι’ αυτό δεν υπάρχουν πραγματικά αποτελεσματικές θεραπείες.

Θέλετε να ενισχύσετε τις προσπάθειές σας για να την αντιμετωπίσετε; Αν ναι, τότε μπορείτε να δοκιμάστε τους παρακάτω τρόπους:

 Κρατήστε μακριά τους απλούς υδατάνθρακες
Ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή μπορείτε να έχετε μειωμένο σωματικό λίπος. Οι απλοί υδατάνθρακες, που τους βρίσκουμε στη ζάχαρη και σε όλα τα τρόφιμα που φτιάχνονται από αυτή, όπως καραμέλες, γλυκά, σοκολάτες, παγωτά, μπισκότα  μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη αποθήκευση λίπους στα κύτταρα, η οποία μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

Καταναλώστε καλά λιπαρά
Αυξήστε την κατανάλωση  των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Τα ωμέγα-3 μπορεί να συμβάλλουν στην εξισορρόπηση ορμονικών επιπέδων, στη μείωση της φλεγμονής και στην τόνωση της παραγωγής κολλαγόνου, γι’ αυτό και υπάρχει η πιθανότητα να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Άρα, προσθέστε τα υγιή λίπη στη διατροφή σας, όπως λιπαρά ψάρια, ελαιόλαδο, καρύδια, λιναρόσπορος.

Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας
Σίγουρα, όσοι ασκήστε έχετε αυξημένη μυϊκή μάζα, αλλά επίσης αυξάνεται και η κυκλοφορία του αίματος. Όσο περισσότερο ασκείτε το σώμα σας, τόσο περισσότερο ενεργοποιείτε  τη ροή του αίματος στα λιπώδη κύτταρα, αυξάνοντας την οξείδωση των λιπών και την καύση του λίπους. Αντιθέτως, η  έλλειψη της ροής του αίματος μπορεί να οδηγήσει σε σκλήρυνση των ινών κολλαγόνου και στην  επιδείνωση της εμφάνισης της κυτταρίτιδας.

Μείωση της κατακράτησης των υγρών
Η μείωση της κατακράτησης υγρών μπορεί να μειώσει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Πρώτα απ ‘όλα, να είστε σίγουροι ότι είστε ενυδατωμένοι διότι αυτό θα βοηθήσει να αποβάλλετε τις τοξίνες και να κρατήσετε  το δέρμα σας ελαστικό, απαλό και νεανικό. Το σώμα σας χρειάζεται μια συνεχή παροχή νερού όλη την ημέρα, ειδικά στις υψηλές θερμοκρασίες. Και ενώ ένα ποτήρι νερό είναι ό,τι καλύτερο για να ξεδιψάσετε, τα τρόφιμα μπορούν επίσης, να σας παρέχουν τα υγρά που χρειάζεστε.

Αύξηση παραγωγής κολλαγόνου
Η αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου θα ενισχύσει τους συνδετικούς ιστούς, συμβάλλοντας στη μείωση της εμφάνισης της κυτταρίτιδας. Μια βιταμίνη που μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της παραγωγής κολλαγόνου, είναι η βιταμίνη C, οι πηγές της οποίας είναι άφθονες και εκτείνονται πολύ πέρα από το πάντα δημοφιλές πορτοκάλι ή χυμό πορτοκαλιού. Πολλά φρούτα και λαχανικά παρέχουν αυτή τη βιταμίνη. Καλές πηγές είναι τα εσπεριδοειδή, οι ντομάτες, οι πατάτες, οι φράουλες, οι κόκκινες και πράσινες πιπεριές, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και τα ακτινίδια.

Τέλος, παρόλο που η συζήτηση γύρω από το θέμα της κυτταρίτιδας παραμένει άλυτη, εξαιτίας του περιορισμένου αριθμού σχετικών μελετών και της έλλειψης των πόρων που διατίθενται για την αντιμετώπιση του θέματος, είναι αρκετά πιθανό ότι η τακτική άσκηση και η κατάλληλη διατροφή μπορεί να συμβάλλουν  στην βελτίωση των σημείων και των συμπτωμάτων της κυτταρίτιδας.

vita.gr

Πήρε ένα πιστολάκι και ξεκίνησε να ζεσταίνει τα παπούτσια της. Μόλις δείτε το λόγο, θα το κάνετε και εσείς!

Διώχνει μύκητες,βακτήρια,οσμές. Το καλύτερο ; Το έχουμε ΟΛΕΣ σπίτι μας!