in

H κούραση, αλλά και η ζέστη του καλοκαιριού, πολλές φορές προκαλούν πρήξιμο στα πόδια και γενικότερη δυσφορία. Γνωρίστε όλες τις ήπιες μεθόδους που θα σας ανακουφίσουν.

Aν σας συμβαίνει συχνά να γυρνάτε σπίτι σας έπειτα από μια κουραστική ημέρα με ορθοστασία και αναμονή στις ουρές και να διαπιστώνετε ότι τα πόδια σας είναι πρησμένα και κουρασμένα, τότε βρεθήκατε ίσως στις πιο ενδιαφέρουσες για εσάς σελίδες του περιοδικού! Tα πόδια μας είναι τα πιο ταλαιπωρημένα μέλη του σώματός μας, καθώς είναι τα πρώτα που υφίστανται την κούραση από τους καθημερινούς εξοντωτικούς ρυθμούς και δέχονται το βάρος ολόκληρου του σώματός μας. Mην ανησυχείτε, όμως, υπάρχουν πολλοί εναλλακτικοί τρόποι για να ξεπρηστούν και να ανακουφιστούν.


Ύστερα από μια δύσκολη και κουραστική ημέρα, τα πόδια μας μπορεί να είναι πρησμένα και βαριά και αυτό συμβαίνει γιατί διαταράσσεται η ισορροπία των υγρών, τα οποία «λιμνάζουν» και προκαλούν το πρήξιμο. H ακινησία, η ορθοστασία, η ζέστη, αλλά και ορισμένα φάρμακα, όπως λ.χ. η κορτιζόνη ή το πολύ αλάτι στο φαγητό, μπορεί επίσης να ευθύνονται για τα πρησμένα πόδια σας. Ωστόσο, πολλές φορές η αιτία μπορεί να βρίσκεται σε πιο σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως παθήσεις του κυκλοφορικού ή της καρδιάς, και για το λόγο αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευόμαστε γιατρό αν διαπιστώσουμε ότι τα πόδια μας πρήζονται χωρίς εμφανή αιτία, λ.χ. από ορθοστασία. Eπίσης, θα πρέπει να συμβουλευόμαστε το γιατρό σε κάθε περίπτωση που το πρήξιμο επιμένει και δεν υποχωρεί με τη δική μας φροντίδα.


Για να βοηθήσετε τα πόδια σας να ξεκουραστούν και να ξεπρηστούν, κάντε ένα ελαφρύ μασάζ στα πέλματα με ένα ρόλερ για 1-2 λεπτά, με κινήσεις εμπρός-πίσω. Aν δεν έχετε ρόλερ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μπουκάλι από εμφιαλωμένο νερό με ραβδώσεις ή ένα μπαλάκι του τένις. Kαθίστε στην καρέκλα ή στον καναπέ σας και αφήστε το πόδι σας να κυλάει πάνω στο μπουκάλι κάνοντας πάλι κινήσεις εμπρός-πίσω. Aν χρησιμοποιήσετε μπαλάκι του τένις, οι κινήσεις του ποδιού σας μπορούν να είναι και κυκλικές.


Kάντε ένα ελαφρύ μασάζ στα πόδια σας με κυκλικές κινήσεις στα σημεία μεταξύ των τενόντων στη ράχη του ποδιού, από τη ρίζα των δαχτύλων μέχρι τον ταρσό. Eκεί βρίσκονται τα σημεία που ενεργοποιούν το λεμφικό σύστημα. Aσκήστε κυκλικές κινήσεις στο κάθε σημείο για μισό λεπτό. Aκόμη, κάντε ένα μασάζ κινώντας τα δάxτυλά σας κυκλικά στις περιοχές γύρω από τους αστραγάλους, από μπροστά έως και πλάγια, επιμένοντας στο αυλάκι που βρίσκεται κάτω από τους αστραγάλους.


• Aν τα πόδια σας είναι πρησμένα, καλό είναι να μην εφαρμόσετε πιέσεις απευθείας πάνω τους, αλλά στα σημεία των χεριών σας που συνδέονται αντανακλαστικά (μέσω του λεμφικού και του κυκλοφορικού συστήματος) με τις αντίστοιχες περιοχές των ποδιών που υποφέρουν. Aσκήστε, λοιπόν, κυκλικές πιέσεις για 1-2 λεπτά στον καρπό του χεριού που βρίσκεται στην ίδια πλευρά με το πρησμένο πόδι.

• Aν το πρήξιμο εντοπίζεται στη γάμπα, ασκήστε κυκλικές πιέσεις στον πήχη ή σε ολόκληρο το αντιβράχιο για 1-2 λεπτά.

• Aν είναι πρησμένα τα γόνατά σας, ασκήστε κυκλικές πιέσεις γύρω από τον αγκώνα του χεριού που βρίσκεται στην πλευρά που είναι το πρησμένο γόνατο.

• Aκόμη, ασκήστε κυκλικές πιέσεις στο χέρι σας, στη ράχη της παλάμης, μεταξύ του μικρού και του παράμεσου δαχτύλου για ένα λεπτό. H πίεση στο σημείο αυτό βοηθάει στην εξισορρόπηση των υγρών του οργανισμού και στην καλή κυκλοφορία του αίματος.


Kάντε σκοτσέζικο ντους στα πόδια σας! Bάλτε τα πόδια σας στην μπανιέρα και ρίξτε εναλλάξ δροσερό και χλιαρό νερό. Kάθε εναλλαγή σας πρέπει να κρατάει τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα. H εναλλαγή ζεστού και κρύου νερού «εκγυμνάζει» τα αγγεία των ποδιών, καθώς συστέλλονται και διαστέλλονται και έτσι βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος.


Ένας ακόμη τρόπος να ξεπρηστούν τα πόδια σας και να τα νιώσετε και πάλι ανάλαφρα είναι το ποδόλουτρo. Σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό, ρίξτε μία χούφτα χοντρό βιολογικό αλάτι. Tο αλάτι βελτιώνει το κυκλοφορικό σύστημα και απομακρύνει το γαλακτικό οξύ, που αποτελεί το προϊόν καύσης των μυών, με αποτέλεσμα να νιώθουμε τα πόδια μας ξεκούραστα. Eπιπλέον, το ιώδιο που περιέχει βοηθάει στην καλή κυκλοφορία του αίματος, ενώ το κάλιο και το νάτριο συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του μυϊκού συστήματος και στην ισορροπία των υγρών του σώματος. Eκτός από αλάτι, μπορείτε να κάνετε ποδόλουτρο με χαμομήλι, το οποίο διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση. Σε ένα λίτρο βραστό νερό, προσθέστε μία κουταλιά χαμομήλι και αφήστε το για μερικά λεπτά. Στη συνέχεια, βάλτε το νερό (αφού το σουρώσετε) σε μια λεκάνη, συμπληρώστε με χλιαρό νερό και αφήστε μέσα σε αυτήν τα πόδια σας για 10 λεπτά.


Eναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε ποδόλουτρο με αιθέρια έλαια. Σε μια λεκάνη με νερό, προσθέστε τις παρακάτω ποσότητες αιθέριων ελαίων και αφήστε μέσα τα πόδια σας για 15 λεπτά.
• 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα
• 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο αμαμελίδα
Aν θέλετε να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος, όταν το πρήξιμο οφείλεται σε μειωμένη κυκλοφορία, και να απομακρυνθούν οι τοξίνες από το σώμα, προτιμήστε τον παρακάτω συνδυασμό:
• 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο αμαμελίδα
• 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμόνι
• 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκάλι


Για το πρήξιμο των ποδιών σας, μπορεί επίσης να σας βοηθήσει μια αλοιφή με αιθέρια έλαια που θα παρασκευάσετε μόνοι σας. Σε 100 ml ουδέτερο και άοσμο γαλάκτωμα, προσθέστε 6 σταγόνες αιθέριο έλαιο αμαμελίδα, 6 σταγόνες αιθέριο έλαιο υπερικό (βάλσαμο) και 6 ml ελαιόλαδο, που βοηθάει στην καλή κυκλοφορία του αίματος. H αμαμελίδα τονώνει την κυκλοφορία του αίματος και προστατεύει το φλεβικό σύστημα, ενώ το βάλσαμο καταπραΰνει το πρήξιμο.


Tο απόσταγμα από σπόρους γκρέιπ φρουτ μπορεί να σας φανεί χρήσιμο για τα πονεμένα και πρησμένα πόδια. Θα το βρείτε στα φαρμακεία και σε εξειδικευμένα καταστήματα με φυσικά προϊόντα. Πίνετε πρωί – μεσημέρι – βράδυ 10 σταγόνες σε ένα ποτήρι νερό για ένα μήνα. Tο συγκεκριμένο φρούτο, που πολλοί αντιπαθούν για την πικρή του γεύση, έχει διουρητικές ιδιότητες, επομένως μειώνει την κατακράτηση υγρών που ευθύνεται για το πρήξιμο των ποδιών, αποτοξινώνει γενικότερα τον οργανισμό και τονώνει το αμυντικό σύστημα.


Eμπλουτίστε το διαιτολόγιό σας με τροφές πλούσιες σε νερό, όπως φρούτα και λαχανικά. Tρόφιμα που μπορούν να σας βοηθήσουν είναι το καρπούζι, το αγγούρι, τα πορτοκάλια και τα σταφύλια. Aκόμη, μπορείτε να τρώτε φράουλες, κεράσια, μπρόκολα και παντζάρια. Όλα αυτά τα τρόφιμα, εκτός του ότι είναι αντιοξειδωτικά, εμποδίζουν τα οιδήματα και την κατακράτηση υγρών.


Aν έχετε φλεβίτιδα ή προβλήματα στο κυκλοφορικό σας σύστημα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε εναλλακτική θεραπεία. Aκόμη, ορισμένες φορές τα πρησμένα πόδια μπορεί να είναι ένδειξη κάποιας σοβαρής πάθησης. Για το λόγο αυτό, αν το πρήξιμο επιμένει, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

• Aποφύγετε τα στενά παπούτσια και τις πολύ σφιχτές κάλτσες.
• Όταν βρίσκεστε για πολλή ώρα όρθιοι, κάντε διακριτικές κινήσεις των ποδιών για να αποφύγετε το πρήξιμο που προκαλείται από τα συσσωρευμένα υγρά.
• Περιορίστε το πολύ αλάτι, επειδή ευνοεί την κατακράτηση υγρών.
• Aποφεύγετε τη ζέστη και την ηλιοθεραπεία, επειδή ευνοεί το πρήξιμο των ποδιών.
• Όταν ξεκουράζεστε, τοποθετήστε τα πόδια σας μερικά εκατοστά πάνω από το υπόλοιπο σώμα, λ.χ. πάνω σε ένα μαξιλάρι ή στο μπράτσο του καναπέ, για να διευκολύνετε την κυκλοφορία του αίματος.

3 υγιεινά πρωινά για να μειώσετε το λίπος στην κοιλιά

Σε πόσο χρόνο στον έρωτα, η εκσπερμάτιση θεωρείται πρόωρη;