in

Καρδιοπάθεια: Τα 6 συμπτώματα που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε

Το ροχαλητό, η αιμορραγία των ούλων και οι σeξουαλικές δυσκολίες θεωρούνται συχνά ενοχλήσεις ήσσονος σημασίας, γι’ αυτό και πολλοί από εμάς τείνουν να τις αγνοούν.

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τόσο αυτά όσο και άλλα «αθώα» συμπτώματα εκδηλώνονται πολύ συχνά στα αρχικά στάδια της καρδιοπάθειας, η οποία κοστίζει παγκοσμίως τις περισσότερες ζωές από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια.

Όταν οι καρδιά και οι αρτηρίες αρχίζουν να εμφανίζουν δυσλειτουργία, μπορεί να εκδηλωθούν κάθε είδους συμπτώματα, φαινομενικά ασύνδετα με την καρδιά, επισημαίνει ο Δρ Τζον Έργουιν, καρδιολόγος στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Τέξας A&M.

Ο Δρ Έργουιν αποκαλύπτει ποια είναι τα έξι συνηθέστερα –και παράδοξα– συμπτώματα καρδιοπάθειας που δεν πρέπει ποτέ να αγνοούμε. Η αξιολόγηση αυτών των συμπτωμάτων από το γιατρό κρίνεται απαραίτητη ώστε να εντοπιστεί έγκαιρα η καρδιοπάθεια και να σωθούν ζωές, τονίζει ο ειδικός.

illustration of stethoscope on heart on medical background

1. Στυτική δυσλειτουργία

Αρκετοί είναι αυτοί που συνδέουν τα σeξουαλικά προβλήματα αποκλειστικά με το αναπαραγωγικό σύστημα ή με τον εγκέφαλο. Ωστόσο, ιδιαίτερα στους άνδρες, έχει αποδειχθεί ότι η στυτική λειτουργία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία της καρδιάς. Συγκεκριμένα, η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί συχνά σύμπτωμα της αρτηριοπάθειας. Η συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες επίτευξης ή διατήρησης ικανοποιητικής στύσης.

2. Ροχαλητό ή υπνική άπνοια

Το δυνατό ροχαλητό είναι το πλέον χαρακτηριστικό σύμπτωμα της υπνικής άπνοιας, μιας διαταραχής που συνεπάγεται προσωρινή διακοπή της αναπνοής μία ή και περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η υπνική άπνοια συνδέεται με ποικίλες βιολογικές μεταβολές που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου. Το ροχαλητό μπορεί επίσης να αποτελεί σύμπτωμα για κολπική μαρμαρυγή, το συνηθέστερο τύπο αρρυθμίας.

3. Αιμορραγία, πόνος ή οίδημα στα ούλα

Η κακή κατάσταση των ούλων είναι σύνηθες σύμπτωμα της περιοδοντίτιδας. Η περιοδοντίτιδα προκαλεί σοβαρές βλάβες στα δόντια και μπορεί να καταστρέψει εξ ολοκλήρου το οστό της κάτω γνάθου. Η περιοδοντίτιδα αυξάνει τους δείκτες φλεγμονής σε ολόκληρο το σώμα, παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο για αθηροσκλήρωση και έμφραγμα.

bigstock-Heart-Disease-1748813

4. Πόνος στον αυχένα ή τους ώμους

Το σφίξιμο και το αίσθημα βάρους στο στήθος είναι χαρακτηριστικά συμπτώματα του εμφράγματος. Ωστόσο, δεν εμφανίζουν όλοι οι ασθενείς τα «κλασικά» συμπτώματα του εμφράγματος. Αρκετοί είναι εκείνοι που εκδηλώνουν δυσφορία, πόνο ή αίσθημα πίεσης στον αυχένα, το σαγόνι ή τους ώμους. Μάλιστα, οι ενοχλήσεις αυτές μπορεί να είναι οι μόνες ενδείξεις του εμφράγματος.

5. Πρησμένα πόδια

Τα πόδια, κυρίως στο πέλμα, παρουσιάζουν οίδημα για πολλούς διαφορετικούς λόγους, ακόμη και λόγω της απότομης ανόδου της θερμοκρασίας. Το πρήξιμο των κάτω άκρων μπορεί όμως να αποτελεί και σύμπτωμα της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας. Το σύμπτωμα εκδηλώνεται συχνότερα σε άτομα που παρουσιάζουν επίσης επεισόδια δύσπνοιας κατά τη σωματική άσκηση ή στην προσπάθεια να κοιμηθούν.

6. Δυσπεψία ή καούρα

Αυτές οι φαινομενικά ήπιες ενοχλήσεις θεωρούνται ένδειξη καρδιοπάθειας όταν αποτελούν χρόνιο πρόβλημα και διαπιστωμένα δεν προκύπτουν λόγω διαταραχής ή ευαισθησίας του γαστρεντερικού συστήματος. Όταν η δυσπεψία και η καούρα εκδηλώνονται συνδυαστικά με τη ναυτία, την έντονη εφίδρωση, τη δύσπνοια ή τη ζαλάδα, πρέπει να αξιολογούνται από τον καρδιολόγο.

Πηγή

Τα 9 Σημάδια-Καμπανάκια του Καρκίνου της Μήτρας που οι Περισσότερες Γυναίκες Αγνοούν!

Αυτές οι 10 ασθένειες μπορούν να σας σκοτώσουν μέσα σε μία μέρα! (Video)