in

Κρύο ή ζεστό μπάνιο; Ποιο είναι καλύτερο για την υγεία;

Δεν είναι τυχαίο ότι οι πιο ακμαίοι λαοί ήτανε γνώστες της ευεργετικής επίδρασης του κρύου νερού. Οι αρχαίοι πολεμιστές Σαμουράι ρίχνανε κάθε πρωί ένα κουβά κρύο νερό πάνω τους για να καθαρίζεται το πνεύμα και  το σώμα τους. Στους αρχαίους Έλληνες επίσης, ήταν γνωστές οι ευεργετικές ιδιότητες του κρύου νερού. Μετά το ζεστό μπάνιο συνήθως, ακολουθούσε μπάνιο με κρύο νερό που λεγόταν «ψυχρολουσία». Οι δε Σπαρτιάτες προτιμούσαν τα ψυχρά λουτρά στα νερά του Ευρώτα για σκληραγώγηση, αλλά χρησιμοποιούσαν και ατμόλουτρο που λεγόταν πυριατήριο. Χρησιμοποιούσαν το πυριατήριο για να προκληθεί εφίδρωση. Μετά την εφίδρωση του σώματος,  λούζονταν στα κρύα νερά του Ευρώτα. Με αυτόν τον τρόπο σκληραγωγούνταν στις καιρικές μεταβολές.
Σήμερα, αρκετοί Φινλανδοί και Εσθονοί συνεχίζουν την παράδοση, καθώς συνηθίζουν, μετά τη σάουνα, να βουτάνε μέσα σε τρύπες πάγου που έχουν ανοίξει ειδικά για την περίσταση μέσα σε παγωμένες λίμνες.
Το κρύο ντους έχει πολλά οφέλη. Να διευκρινίσουμε ότι όταν λέμε «κρύο ντους», δεν εννοούμε να βουτήξετε μέσα σε παγωμένο νερό,  αλλά να κάνετε ντους ξεκινώντας με χλιαρό νερό το οποίο βαθμιαία κρυώνετε. Τελειώνετε πάντα  με κρύο νερό.
Αναφέρουμε  παρακάτω μερικά από τα οφέλη του οργανισμού μας από ένα κρύο ντους.
1. Βελτιώνει την κυκλοφορία – Αποτοξινώνει
Το ζεστό νερό προκαλεί το αίμα να κινηθεί προς το δέρμα, ενώ το κρύο νερό αντίστροφα. Ο οργανισμός αντιδρά στο κρύο νερό αυξάνοντας τη ροή του αίματος προς τα όργανα του σώματος για να τα κρατήσει ζεστά.  Έτσι βελτιώνετε η  κυκλοφορία του αίματος, το οποίο με τη σειρά του  βοηθάει στην αποβολή των τοξινών από το σώμα.
Η Υγιής κυκλοφορία του αίματος, προλαμβάνει την υπέρταση και τη σκλήρυνση των αρτηριών.
2. Διατηρεί το δέρμα και τα μαλλιά υγιή
Ξέρετε ότι το να πλένετε το πρόσωπό σας με ζεστό νερό,  ανοίγει τους πόρους του δέρματος. Έτσι καθαρίζει το δέρμα του προσώπου πολύ καλά! Είναι, όμως εξίσου σημαντικό, αφού καθαριστούν οι πόροι, να κλείνουν. Αυτή την τόσο σημαντική δουλειά αναλαμβάνει να την κάνει το κρύο νερό. Έτσι, αποτρέπει το φράξιμο των πόρων. Επίσης, το κρύο νερό συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας το πρήξιμο του προσώπου και εμποδίζοντας την εμφάνιση των μαύρων κύκλων.

Γενικά, διατηρεί το δέρμα νεανικό, σφιχτό, ελαστικό και λαμπερό.

Για τα μαλλιά, το κρύο  νερό κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα που κάνει στο δέρμα. Κλείνει τους πόρους στο τριχωτό της κεφαλής και έτσι  εμποδίζει να εισέρχονται εξωτερικοί ρύποι. Τονώνει την κυκλοφορία του αίματος με αποτέλεσμα να θεραπεύει τη ξηροδερμία και λιπαρότητα. Έτσι, τα  μαλλιά είναι πιο πυκνά, υγιή και λαμπερά.
3. Ενισχύει το Ανοσοποιητικό Σύστημα
Οι μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες που κάνουν τακτικά ένα κρύο ντους, έχουν  μια αύξηση στον αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων σε σύγκριση με τις γυναίκες που επιλέγουν το ζεστό ντους. Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που εμπλέκονται στην προάσπιση του σώματος έναντι των λοιμώξεων, των ασθενειών και των ιών. Οι αυξημένοι ρυθμοί στο μεταβολισμό που προκαλούνται από το κρύο ντους, ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και  δημιουργούν περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια.
4. Αποτρέπει την κατάθλιψη και προκαλεί γενική ευεξία
Κάνοντας ένα κρύο ντους, ερεθίζεται το σημείο εκείνο του εγκεφάλου που δίνει εντολή για την αύξηση της νοραδρεναλίνης. Η νοραδρεναλίνη ανεβάζει τη διάθεση, την ενέργεια, την απόδοση και βοηθά στην ανακούφιση από την κατάθλιψη. Ισορροπεί επίσης, το αυτόνομο νευρικό σύστημα, το οποίο όχι μόνο σας κρατά σε εγρήγορση, αλλά μετριάζει το άγχος και ρηλαξάρει τον οργανισμό.
5. Αυξάνει το μυϊκό τόνο.

Με την επιτάχυνση της μικροκυκλοφορίας του αίματος, προκαλεί έντονη αποτοξίνωση και αυξάνει το μυϊκό τόνο.

6. Τονώνει την αυτοπεποίθηση και την ερωτική διάθεση.

Τέλος, τονώνει την ερωτική διάθεση, μέσω της αύξησης των αντίστοιχων ορμονών και αυξάνει την αυτοπεποίθηση.

Το πιο δύσκολο μέρος στο  κρύο ντους είναι οι πρώτες στιγμές, όταν οι σταγόνες του κρύου νερού πέφτουν πάνω σας. Αλλά, όλα είναι μια συνήθεια και η συνήθεια του κρύου ντους είναι από τις πλέον υγιεινές και ευεργετικές.
Απολαύστε τα οφέλη ενός κρύου ντους, και είναι σίγουρο ότι θα ζήσετε και πολλά και καλά χρόνια.

Λεχώνα. Γιατί η λεχώνα πρέπει να σαραντήσει για να βγει από το σπίτι

8 λαχταριστές και καταπληκτικές συνταγές για σάντουιτς χωρίς ψωμί!