in

Οι μαύρες τρύπες της θάλασσας: Αυτές είναι οι μεγαλύτερες ρουφήχτρες στον κόσμο που τρέμουν οι ναυτικοί!

Το νερό δίνει ζωή, αλλά μπορεί επίσης να την αφαιρέσει εξαιρετικά βίαια. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα της επικίνδυνης πλευράς της θάλασσας είναι οι ρουφήχτρες, που ανέκαθεν απέπνεαν τρόμο στους ναυτικούς, κερδίζοντας επάξια μία θέση ανάμεσα στα δεινά του Οδυσσέα στο Ομηρικό έπος.

Πολύ μικρές δίνες μπορεί να δει κανείς αδειάζοντας τον νεροχύτη ή τη μπανιέρα του. Στον ωκεανό, ανάλογα με τη γεωλογία του πυθμένα της θάλασσας, δημιουργούνται ρεύματα που μπορεί να συγκρουστούν και να δημιουργήσουν αντικρουόμενα παλιρροιακά ρεύματα. Το νερό γυρίζει αριστερόστροφα βόρεια του ισημερινού και δεξιόστροφα νότια του ισημερινού. Η καταστροφική αλληλεπίδραση αποτελεί ένα «τζακούζι», ένα ισχυρό κυκλικό ρεύμα νερού που σταδιακά δημιουργεί φονικές ρουφήχτρες.

Ακολουθούν οι 10 πιο εντυπωσιακές στον κόσμο

Saltstraumen

Είναι η ισχυρότερη δίνη του κόσμου και σχηματίζεται δίπλα στη Νορβηγία κοντά στον Αρκτικό Κύκλο, δημιουργώντας τα ισχυρότερα παλιρροιακά ρεύματα στον πλανήτη. Κάθε έξι ώρες, έντονα ωκεάνια ρεύματα μπορούν να τρέξουν μέχρι και 40 χλμ την ώρα, καθώς περισσότερα από 399.996 λίτρα νερού περνάνε ορμητικά μέσα από το στενό που συνδέει το Skjerstadfjord και το Saltenfjord. Όταν τα παλιρροϊκά ρεύματα στρίβουν, υπάρχει ένα ελάχιστο χρονικό περιθώριο, στο οποίο μόνο μερικά μεγάλα πλοία μπορούν να πλεύσουν μέσα από τη ρουφήχτρα.

maurh trupa1

Moskstraumen

Θεωρείται η διασημότερη και παλαιότερη δίνη στην ιστορία και αναφέρεται πολλές φορές απλώς ως Maelstrom. Η φήμη της οφείλεται στο γεγονός ότι αναφέρεται σε διάσημα έργα όπως στο «Μόμπι Ντικ», στο «20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα» και στη «Δίνη του Μάελστρομ» του Εντγκαρ Αλαν Πόε. Είναι η δεύτερη ισχυρότερη δίνη στον κόσμο και βρίσκεται στο αρχιπέλαγο Λοφότεν, Νορβηγία, ανάμεσα στα νησιά Moskenesøya και Værøy. Ωστόσο υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αψηφούν τα ισχυρά κυκλικά ρεύματα νερού που φτάνουν ταχύτητες 28χλμ/ώρα καθιστώντας το Maelstrom την πιο καταστροφική δίνη. Ισχυρά παλιρροϊκά ρεύματα, περίπου 8 χιλιόμετρα πλάτος, ρέουν μεταξύ της νορβηγικής ακτής και της ανοικτής θάλασσας.

maurh trupa2

Corryvreckan

Η τρίτη μεγαλύτερη δίνη του κόσμου βρίσκεται στο σχετικά στενό πορθμό του Corryvreckan. Ακραία παλιρροϊκά ρεύματα δημιουργούν δίνες και αυτό οφείλεται εν μέρει στη θέση του ανάμεσα σε δύο νησιά στα ανοικτά της δυτικής ακτής της Σκωτίας και στον πυραμιδικό βράχο στο βυθό της θάλασσας. Κύματα ύψους 10 μέτρων υψώνονται και σκάνε έως και 16 χιλιόμετρα μακριά. Στα πλαίσια πειραμάτων, Σκωτσέζοι ερευνητές πέταξαν μία πλαστική κούκλα με σωσίβιο στη ρουφήχτρα του Corryvreckan. Η κούκλα βυθίστηκε αμέσως στην επικίνδυνη δίνη και όταν βρέθηκε αργότερα πεταμένη πιο μακριά είχε εμφανή σημάδια ότι ξύστηκε στο βυθό της θάλασσας.

maurh trupa3

Old Sow

Είναι η μεγαλύτερη δίνη στο δυτικό ημισφαίριο και βρίσκεται μεταξύ των ακτών των Deer Island και Moose Island κοντά στο Μέιν. Το όνομα του το πήρε από τους ήχους σαν γουρουνιού που βγάζει η κίνηση της δίνης. Θεωρείται μία από τις πέντε μεγαλύτερες δίνες στον κόσμο και δημιουργεί ένα ισχυρό βουητό όταν οι παλίρροιες πέσουν ενάντια σε έναν ισχυρό άνεμο. Οι ρουφήχτρες που σχηματίζονται έχουν διάμετρο περίπου 80 μέτρα, διογκώνονται έως και 20 μέτρα ύψος, και φτάνουν ταχύτητες 30 χλμ/ώρα.

maurh trupa4

Ο πορθμός που χωρίζει το Naruto και το Awaji είναι λιγότερο από ένα χιλιόμετρο πλατύς. Το Naruto βρίσκεται μέσα σε ένα πολύ στενό κανάλι κοντά στο Hyogo, στην Ιαπωνία, όπου οι παλίρροιες και τα επίπεδα του νερού παρουσιάζουν συνεχώς διακυμάνσεις και ρίχνουν τις ισχυρές παλίρροιες σε μια δίνη. Οι ταχύτητες του νερού ξεπερνάνε τα 12 χλμ/ώρα μέσω του στενού του Naruto τέσσερις φορές την ημέρα, (δύο φορές την ρέουν προς τα μέσα και δύο φορές εκρέουν). Τα παλιρροϊκά ρεύματα καθώς στρίβουν δημιουργούν έναν υποβρύχιο κυκλώνα και στροβιλίζονται με ταχύτητα πάνω από 30 χιλιόμετρα την ώρα, κάνοντας τη ρουφήχτρα Naruto την 5η ισχυρότερη στον κόσμο.

maurh trupa5
Πηγή

Χιουμοριστικό: Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς λειτουργεί ένα γυναικείο μυαλό;

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ! Η κατασκευή που βάζει τέλος στα αναπηρικά καροτσάκια !