in

Ποια όργανα επηρεάζει περισσότερο το στρες;

Τα υψηλά επίπεδα του στρες μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένα επίπεδα της χοληστερόλης και της πίεσης του αίματος τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην καρδιά σας.

Το στρες είναι μια σωματική και συναισθηματική αίσθηση της έντασης που παρουσιάζεται όταν το σώμα αντιδρά σε διαφορετικές καταστάσεις ή αισθήματα που προέρχονται συνήθως από την απογοήτευση, το θυμό ή τα νεύρα.

Μέχρι κάποιο βαθμό το στρες περιγράφεται ως κάτι θετικό καθώς η φυσική αντίδραση του σώματος μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε διάφορους κινδύνους.

Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι σε κάποια περίοδο της ζωής τους αντιμετωπίζουν πολύ υψηλά επίπεδα στρες και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα τόσο στη σωματική όσο και στη συναισθηματική τους υγεία.

Καθώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι πολύ απαιτητικός και ταραχώδης, ο αριθμός των ανθρώπων με υψηλά επίπεδα στρες αυξάνεται συνεχώς και όσο πιο στρεσαρισμένος αισθάνεται κάποιος τόσο πιο δύσκολα μπορεί να το ελέγξει.

Το πιο ανησυχητικό από όλα είναι ότι οι άνθρωποι που υποφέρουν από το στρες δεν λαμβάνουν μέτρα για να το περιορίσουν και αυτό έχει τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία τους.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Ένωση Αμερικανών Ψυχολόγων (APA) ανακάλυψε ότι το 40% των ενηλίκων που βρίσκονται υπό πίεση αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου.

Εκτός από αυτό, γνωρίζετε ότι το στρες συνδέεται με τη μεταβολή της λειτουργίας ορισμένων οργάνων στο σώμα σας και ότι αυτό συνεπάγεται τη μείωση της ποιότητας ζωής σας;

Για να σας δώσουμε μια καλύτερη εικόνα για το πώς επηρεάζει το στρες τη ζωή μας, στο σημερινό άρθρο θα μιλήσουμε για οχτώ από τα πιο βασικά όργανα του σώματός μας που επηρεάζονται άμεσα από αυτό το πρόβλημα.

Το δέρμα

Το στρες κάνει το σώμα να αντιδρά με το σχηματισμό φλεγμονών, οι οποίες ευθύνονται για τη φραγή των πόρων του δέρματός σας. Αυτή η φραγή μπορεί να κάνει το δέρμα ερυθρό ή ερεθισμένο, προκαλώντας τη συγκέντρωση λιπαρότητας στο πρόσωπο.

Επομένως, το στρες μπορεί να αποτελεί την αιτία της ακμής.

Οι πνεύμονες

Η λειτουργία των πνευμόνων σας μπορεί να αποδυναμωθεί από το στρες, μειώνοντας τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος σε ορισμένους εξωτερικούς παράγοντες.

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο στη Βραζιλία ανακάλυψε ότι το στρες θα μπορούσε να σχετίζεται με το άσθμα που προκύπτει από την αποδυνάμωση της λειτουργίας των πνευμόνων.

Η καρδιά

Η συνεχής κατάσταση της έντασης που οφείλεται στα υψηλά επίπεδα του στρες μπορεί να αυξήσει τη χοληστερόλη, την πίεση του αίματος και τα τριγλυκερίδια στο κυκλοφορικό σας.

Ένα άρθρο, που δημοσιεύτηκε από τη National Library of Medicine, έδειξε ότι οι άνθρωποι που υπέφεραν από χρόνιο στρες αντιμετώπιζαν προβλήματα με τη διατήρηση ενός υγιούς καρδιακού ρυθμού.

Τα μάτια

Μια μελέτη που διεξήχθη από τη Βαυαρική Κλινική – Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας ανέφερε ότι το υπερβολικό σωματικό και συναισθηματικό στρες μπορεί να προκαλέσει τρέμουλο γύρω από τα μάτια καθώς πιέζει ένα μικρό μυ του οποίου η λειτουργία είναι να ανοίγει και να κλείνει τα βλέφαρα.

Εκτός από αυτό, το στρες σχετίζεται με τις φλεγμονές των ματιών και τη θολή όραση.

Το συκώτι

Η συγκέντρωση των ορμονών του στρες μπορεί να μεταβάλει ορισμένα κύτταρα που παράγονται από το συκώτι, το οποίο είναι υπεύθυνο για την καταστροφή ηπατοκυττάρων που με τη σειρά τους μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες του ήπατος.

Ο εγκέφαλος

Το υπερβολικό στρες αυξάνει την παραγωγή μιας ορμόνης του σώματος που ονομάζεται κορτιζόλη. Τα υπερβολικά επίπεδα κορτιζόλης μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνος για τη λήψη αποφάσεων και τη μνήμη.

Νεφρά

Όταν αυξάνονται τα επίπεδα κορτιζόλης λόγω του στρες, τα νεφρά σας εκκρίνουν φωσφορικό άλας το οποίο με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει την αποδυνάμωση των μυών, διαταραχές στα οστά όπως ραχιτισμό και άλλα.

Το εντερικό σύστημα

Η υγεία των εντέρων έχει άμεση σχέση με τη συνολική υγεία του σώματός σας και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο είναι σημαντικό να φροντίζετε το παχύ σας έντερο και ολόκληρο το πεπτικό σας σύστημα.

Όταν είστε στρεσαρισμένοι, μπορεί να παρουσιάσετε προβλήματα στο παχύ έντερο όπως αέρια, πόνους στην κοιλιακή χώρα και φλεγμονές.

Πώς μπορείτε να καταπολεμήσετε το υπερβολικό στρες;

Για να μπορέσετε να ελέγξετε το στρες που έχει γίνει μέρος της καθημερινότητάς σας, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας τις παρακάτω οδηγίες που θα σας βοηθήσουν να το καταπολεμήσετε και να το εξαλείψετε έτσι ώστε να σταματήσει να επηρεάζει αρνητικά τη ζωή σας.

Αν είστε ένας από τις πολλές χιλιάδες ανθρώπους που ανησυχούν για τα υψηλά επίπεδα του στρες, δοκιμάστε οποιαδήποτε από τις παρακάτω προτάσεις:

  • Κάντε ασκήσεις χαλάρωσης όπως γιόγκα, χορό, κολύμπι ή δοκιμάστε την αρωματοθεραπεία
  • Να ασκείστε καθημερινά
  • Προγραμματίστε τις δραστηριότητές σας με βάση τον πραγματικό χρόνο που μπορείτε να αφιερώσετε στον εαυτό σας
  • Κάντε διαλείμματα κατά τη διάρκεια της δουλειάς για να ξεπιαστείτε ή για να αναπνεύσετε λίγο καθαρό αέρα
  • Δώστε αρκετό χρόνο στον εαυτό σας και κάντε πράγματα που σας ευχαριστούν
  • Απομακρυνθείτε από αρνητικούς ανθρώπους
  • Κάντε θετικές αλλαγές στη διατροφή σας
  • Αυξήστε την κατανάλωση νερού
  • Αποφύγετε κακές συνήθειες όπως τη χρήση καπνού και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

meygeia.gr

Δείτε τι πρέπει να κάνετε άμεσα εάν σας τσιμπήσει τσούχτρα.

Δες αν έχεις ορμονολογικές διαταραχές τσεκάροντας τα παρακάτω συμπτώματα