Ενδείξεις και Συμπτώματα του Συνδρόμου χρόνιας κόπωσης (ΣΧΚ)

Το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης , ως ορισμός, είναι μία διαταραχή κατά την οποία το άτομο αισθάνεται υπερβολική κούραση. Οι αιτίες της διαταραχής δεν είναι ξεκάθαρες και τα συμπτώματα που σχετίζονται μ’ αυτήν δεν βελτιώνονται με την αύξηση της περιόδου ξεκούρασης. Επίσης, το ΣΧΚ δεν μπορεί να εξηγηθεί μέσω άλλης υποβόσκουσας διαταραχής.

Δεν υπάρχει θεραπεία για το ΣΧΚ και η διάγνωσή του είναι εξίσου δύσκολη καθώς δεν υπάρχει κάποια εξέταση που να το επιβεβαιώνει. Άλλο ένα πρόβλημα είναι ότι ούτε οι γιατροί δεν είναι σίγουροι για τις αιτίες του συνδρόμου, παρόλο που πολλοί πιστεύουν ότι πρόκειται για συνδυασμό παραγόντων. Εάν αναγνωρίζετε οποιοδήποτε από τα συμπτώματα ή τις ενδείξεις παρακάτω, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε το γιατρό σας, ο οποίος θα μπορέσει να καταλάβει τις πιθανές αιτίες της χρόνιας κόπωσής σας.

Οι γιατροί πιστεύουν ότι το σύνδρομο ίσως ξεκινάει εξαιτίας κάποιας ίωσης ή ενός σημαντικού σωματικού ή συναισθηματικού τραύματος. Η δυσαναλογία των ορμονών στον υποθάλαμο, την υπόφυση ή στον επινεφριδικό αδένα ίσως αποτελεί και αυτή αιτία. Τα προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα ενδέχεται και αυτά να επιφέρουν το σύνδρομο, όμως οι ερευνητές δεν έχουν καταλήξει σε κάτι συγκεκριμένο ακόμη.

Συμπτώματα 

Υπάρχουν πολλά ενδεικτικά συμπτώματα που σχετίζονται με το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης:

– μεγάλη νωθρότητα,

– νοητική και σωματική κόπωση που δεν εξαφανίζεται έπειτα από περίοδο χαλάρωσης,

– συναισθηματική ευαισθησία όπως και ευαισθησία στο φως και το θόρυβο,

– δυσκολία στη συγκέντρωση,

– δυσκολία στη βραχυπρόθεσμη μνήμη,

– σποραδικοί πόνοι στις αρθρώσεις,

-πονόλαιμος,

– πονοκέφαλος

Θεραπεία

Καθώς οι γιατροί δεν γνωρίζουν τις αιτίες του συνδρόμου, δεν μπορούν και να το θεραπεύσουν. Παρόλα αυτά, μπορείτε να περιορίσετε τα συμπτώματα του ΣΧΚ. Στους τρόπους αντιμετώπισης περιλαμβάνονται και οι παρακάτω:

Αντικαταθλιπτικά: Πολλές φορές, τα άτομα με το σύνδρομο υποφέρουν και από κατάθλιψη. Επομένως, η θεραπεία της κατάθλιψης μπορεί να συμβάλει και στην αντιμετώπιση και κάποιων προβλημάτων που συνοδεύουν την ασθένεια.

Υπνωτικά χάπια: Κάποιες φορές, τα άτομα με το σύνδρομο δυσκολεύονται να κοιμηθούν. Επομένως, ο γιατρός ίσως σας συνταγογραφήσει κάποια υπνωτικά χάπια για να μπορέσετε να κοιμηθείτε καλά.

Θεραπεία: Ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους αντιμετώπισης του ΣΧΚ είναι ο συνδυασμός ελαφριάς άσκησης και συμβουλευτικής από ψυχολόγο. Σε συνεργασία με το γιατρό ή τον θεραπευτή σας, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ατομικό, βαθμιαίο πρόγραμμα άσκησης. Ο γιατρός σας ίσως επίσης σας προτείνει και συνεδρίες συμβουλευτικής για να μπορέσετε να ανακτήσετε και πάλι τον έλεγχο στη ζωή σας.

Πηγή: newsitamea.gr

Δείτε Επίσης:

Advertisment

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι σωστοί χρόνοι για να βράσετε το τέλειο αυγό ανάλογα με το πως το επιθυμείτε

Τι είναι πιο απλό άραγε από το απλά να βράσεις ένα αυγό; Απλά βάζεις νερό, το βάζεις στην φωτιά και περιμένεις έναν συγκεκριμένο χρόνο. Μπορεί...

Το λάθος που κάνετε στο μπάρμπεκιου και μπορεί να σας προκαλέσει δηλητηρίαση

Περισσότεροι από εννέα στους δέκα λάτρεις του μπάρμπεκιου κάνουν τουλάχιστον ένα σοβαρό λάθος υγιεινής όταν ψήνουν κρέατα στα κάρβουνα. Το λάθος αυτό όμως μπορεί να...

Ψυχοσωματικά: Πώς οι κακές σκέψεις σχετίζονται με ασθένειες

Για να καταλάβουμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η ιδιο­συγκρασία του ατόμου στην υγεία του, πρέπει να θυμηθούμε τη στενή σχέση ανάμεσα στο μυαλό και...
close