Close-up of patient’s healthy smile with mirror near by
in

Δείτε τι μπορείτε να πάθετε από την ουλίτιδα ή από ένα χαλασμένο δόντι

Το καμπανάκι του κινδύνου χτυπούν τα συμπεράσματα έρευνας επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, οι οποίοι προσπαθούν να καταλάβουν πώς μπορεί τα χαλασμένα ούλα ή δόντια να υπονομεύουν την καρδιαγγειακή υγεία.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, «ένοχος» είναι ένας μηχανισμός αυτοάμυνας που διαθέτουν τα μικρόβια του στόματος.

Ένα και μόνο χαλασμένο δόντι μπορεί να προκαλέσει θρόμβωση και καρδιοπάθεια, όπως αναφέρει το onmed.gr.

Συγκεκριμένα, όταν τα βακτήρια εισέρχονται στην ροή του αίματος μέσω των ούλων που αιμορραγούν, παράγουν μία πρωτεΐνη, η οποία εξαναγκάζει τα αιμοπετάλια να κολλήσουν αναμεταξύ τους για να δημιουργήσουν ένα θρόμβο που θα περιβάλλει τα μικρόβια ως ασπίδα.

Η ασπίδα αυτή, μάλιστα, είναι τόσο ισχυρή και αδιαπέραστη ώστε όχι μόνον προστατεύονται από τις επιθέσεις του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά και από τα αντιβιοτικά που παίρνει κανείς για να αντιμετωπίσει την λοίμωξη.

Το βακτήριο που τα προκαλεί όλα αυτά είναι ο στρεπτόκοκκος, που φυσιολογικά ζει σε «κλειστές» αποικίες στο στόμα. Οι αποικίες του στρεπτόκοκκου ευθύνονται για την οδοντική πλάκα και την ουλίτιδα, αλλά γίνονται πολύ επικίνδυνες όταν βρουν διέξοδο από το στόμα και εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Παράλληλα, όμως, σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή δρ Χάουαρντ Τζένκινσον, καθηγητή Στοματικής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο, η συγκόλληση των αιμοπεταλίων μπορεί να προκαλέσει μικρούς θρόμβους αίματος, μορφώματα στις βαλβίδες της καρδιάς ή φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων που μπορεί να παρεμποδίσουν την παροχή αίματος στην καρδιά και στον εγκέφαλο.

Με τον πιο γλαφυρό τρόπο περιέγραψε ο καθηγητής Τζένκινσον τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσουν μιλώντας σε συνέδριο της Εταιρείας Γενικής Μικροβιολογίας της Βρετανίας, τονίζοντας: «Εάν δεν περιοριστούν με το συστηματικό βούρτσισμα και καθαρισμό των δοντιών, τα στοματικά βακτήρια μπορεί «να σπείρουν τον όλεθρο».

«Η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία των ούλων, παρέχοντας στα βακτήρια μια διέξοδο διαφυγής προς την κυκλοφορία του αίματος, όπου μπορεί να ενεργοποιήσουν την διαδικασία δημιουργίας θρόμβων και να υπονομεύσουν την καρδιαγγειακή υγεία», κατέληξε.

Πηγή

Δε θα ξαναφάτε ποτέ πια παγωτό με τον ίδιο τρόπο μετά από αυτό…

Ο χυμός που διαλύει τα λίπη μετά από ένα γεύμα με… σουβλάκια