in

Πώς να καθαρίσετε σωστά την κεραμική εστία της κουζίνας

Αφού μαγειρέψατε και φάγατε, ήρθε η δύσκολη ώρα του καθαρίσματος της κεραμικής εστίας. Συνήθως οι λεκέδες σας δυσκολεύουν και “παλεύετε” ώρες για να τους βγάλετε, έχοντας και τον φόβο μη τυχόν δημιουργηθούν γρατζουνιές. Δεν χρειάζεται να αγχώνεστε! Υπάρχουν μερικά έξυπνα κόλπα για να την καθαρίσετε στη στιγμή!

Καθημερινή καθαριότητα
Είναι καλό, έπειτα από κάθε μαγείρεμα, να καθαρίζετε την εστία της κουζίνας σας, γιατί διαφορετικά συγκεντρώνονται οι λεκέδες και φεύγουν πιο δύσκολα. Αφού έχουν κρυώσει οι εστίες σας, τις σαπουνίζετε με ένα υγρό πανί ή με το σφουγγάρι και τις ξεπλένετε καλά, για να φεύγουν τα υπολείμματα φαγητού. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κι ένα λεμόνι κομμένο στη μέση, το οποίο θα τρίψετε πάνω στην επιφάνεια και θα το αφήσετε για λίγα λεπτά να δράσει. Έπειτα θα το ξεπλύνετε με ένα πανί βουτηγμένο σε χλιαρό νερό. Μην ξεχνάτε να βρέχετε συνεχώς το σφουγγάρι για να μην γρατζουνιστεί η επιφάνεια από τα υπολείμματα. Έπειτα, με μια χαρτοπετσέτα ή με ένα μαλακό πανί στεγνώστε τις.

Καμένα λίπη

keramiki_estia_590_2

Όπως είπαμε, οι λεκέδες και ειδικά από καμένα λίπη πρέπει να καθαρίζονται άμεσα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε συρμάτινα σφουγγαράκια, γιατί θα προκαλέσετε φθορές στην επιφάνεια του γυαλιού. Ακόμη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ειδικές ξύστρες για τις κεραμικές εστίες, οι οποίες υπάρχουν στα super market και να ξύσετε τα καμένα λίπη με λίγη πίεση. Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε μια πάστα από μαγειρική σόδα και λίγες σταγόνες νερό, την οποία θα αφήσετε να δράσει για 10-15 λεπτά. Στο τέλος, σαπουνίζετε καλά την επιφάνεια και την ξεπλένετε.

Λεκέδες από γάλα
Για τους πιο δύσκολους λεκέδες, όπως το γάλα, καθαρίζετε αμέσως με ένα βρεγμένο πανί όσο είναι ζεστό και ρίχνετε λίγο λαδάκι. Εναλλακτικά, μπορείτε να ρίξετε λίγο ξύδι, το οποίο θα αποτρέψει τους πολύ δύσκολους λεκέδες από το να κολλήσουν περισσότερο. Το αφήνετε για λίγο μέχρι να κρυώσει η εστία και έπειτα χρησιμοποιείτε την ειδική ξύστρα. Για να φύγουν τα υπολείμματα, καθαρίζετε με ένα υγρό πανί.

Καθαρισμός της κεραμικής εστίας με απορρυπαντικό
Εαν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποιον από τους παραπάνω φυσικούς τρόπους καθαρίσματος, μπορείτε να πάρετε από το super market ειδικό υγρό καθαρισμού κεραμικών εστιών. Ρίχνετε 4-5 σταγόνες από το ειδικό καθαριστικό υγρό στο κέντρο της εστίας και τρίβετε με ένα πανί όλη την επιφάνεια. Έπειτα περνάτε με ένα καθαρό πανί ή χαρτί κουζίνας για να γυαλίσετε τις επιφάνειες.

Αποφύγετε τις γρατζουνιές
Για να αποφύγετε να κάνετε γρατζουνιές στην κεραμική εστία σας πρέπει να χρησιμοποιείτε πάντα σκεύη με λείες και επίπεδες βάσεις. Πρέπει να θυμάστε να μην σέρνετε τα σκεύη πάνω στην εστία, αλλά να τα σηκώνετε προκειμένου να τα μετακινήσετε. Πολύ μεγάλη προσοχή εάν σας πέσει ζάχαρη όταν το “μάτι” είναι αναμμένο, πρέπει να την σκουπίσετε αμέσως.

Σε κάθε περίπτωση πριν ξεκινήσετε τον καθαρισμό της κεραμικής εστίας, μπορείτε να συμβουλευτείτε το φυλλάδιο οδηγιών χρήσης της κουζίνας σας, όπου υπάρχουν πληροφορίες για την ασφαλή συντήρησή της. Και μην ξεχνάτε! Να την καθαρίζετε έπειτα από κάθε χρήση.

Πηγή

14χρονο Παιδί έχασε την Όρασή του από Κάτι που Αγοράζουμε Πολλοί στα Παιδιά μας

Έξυπνο τρικ για να μη μουχλιάσει ποτέ ξανά το τυρί στο ψυγείο σας!