in

Φυσικές συνταγές για την αντιμετώπιση πανάδων,κηλίδων,φακίδων!

Αχ αυτές οι φακίδες και οι πανάδες! Κάποιες φορές είναι πολύ χαριτωμένες και δίνουν έναν τόνο νεότητας. Όταν όμως αρχίζουν και πληθαίνουν, αρχίζουμε και να προβληματιζόμαστε. Τι είναι όμως οι πανάδες και οι φακίδες; Γιατί εμφανίζονται; Πως μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε; Πάμε να λύσουμε τις απορίες μας…

Που εμφανίζονται;

Εμφανίζονται συνήθως σε περιοχές του δέρματος όπου η παραγωγή μελανίνης από τα μελανοκύτταρα είναι αυξημένη κυρίως στην περιοχή του μετώπου, στους κροτάφους, τα μάγουλα, το πηγούνι, το μπούστο, τη ραχιαία επιφάνεια των χεριών και σε όλα τα σημεία που εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία.

Ποια είναι τα αίτια;

Οφείλονται κυρίως σε κληρονομικούς και γενετικούς παράγοντες, χρόνια έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία, χρήση φαρμάκων (αντισυλληπτικά, ορμονικές θεραπείες) ή μετά από εγκυμοσύνη.

Τι είναι;

Οι δερματικές αυτές μελαγχρώσεις είναι συνήθως καλοήθεις δερματικές βλάβες. Πρέπει όμως απαραίτητα να γίνει σωστή διάγνωση από τον ειδικό δερματολόγο ώστε ανάλογα με τον τύπο της βλάβης, να επιλέγεται και η πλέον κατάλληλη μέθοδος θεραπείας.

Πως αντιμετωπίζονται;

 Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η… πρόληψη, δηλαδή η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο. Κορίτσια και αγόρια φοράτε αντηλιακό χειμώνα – καλοκαίρι! Ο ήλιος είναι πλέον βλαβερός με συννεφιά, με βροχή ακόμα και με χιόνι!
 1. Με λευκαντικές κρέμες οι οποίες ενεργούν προληπτικά κατά της δημιουργίας των πανάδων και των λεκέδων.
 2. Με χημικά peelings. Όσο βαθύτερες είναι οι πανάδες τόσο πιο επίμονη πρέπει να είναι η αντιμετώπισή τους. Έτσι, αν οι δυσχρωμίες είναι επιφανειακές αντιμετωπίζονται με χημικά peelings.
 3. Με απόξεση με μικροκρυστάλλους. Μεγάλη βοήθεια προσφέρουν τα μηχανήματα που κάνουν απόξεση του δέρματος.
 4. Με Laser. Ενδείκνυται για τις ηλιακές (γεροντικές) κηλίδες που εμφανίζονται σε πρόσωπο και ράχη χεριών κυρίως. Μετά τη θεραπεία η βλάβη γίνεται πιο σκούρα λόγω της απορρόφησης από τα κύτταρα ενέργειας που οδηγεί στην καταστροφή τους. Αυτό διαρκεί 5-7 ημέρες και δίνει τη θέση του σε μια ελαφρά ερυθρή εικόνα που σιγά-σιγά σβήνει. Απαιτούνται 1-3 θεραπείες για να εξαφανίσετε πλήρως τις πανάδες. Έχετε απλώς υπόψη ότι η επιτυχημένη αντιμετώπιση των κηλίδων, των δυσχρωμιών και των πανάδων δεν αποτρέπει τη δημιουργία νέων σε κάθε περίπτωση.
 5. Με κρυοθεραπεία: Είναι μια απλή, οικονομική μέθοδος, δεν απαιτεί αναισθησία, ενώ έχει ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες.
 6. Με υδροκινόνη: Ξανοίγει το χρώμα του δέρματος αναστέλλοντας τις χημικές αντιδράσεις που δημιουργούν τη μελανίνη. Στα φαρμακεία υπάρχουν προϊόντα φροντίδας με 2% περιεκτικότητα, κατάλληλα για τις περισσότερες περιπτώσεις. Ωστόσο, τα προϊόντα με πιο υψηλές συγκεντρώσεις σε υδροκινόνη θέλουν ιατρική συνταγή.
Η φύση και τα μυστικά της μπορούν να μας βοηθήσουν; Κι όμως…Ναι!
1. Μπορείτε  να φτιάξετε ένα μείγμα από δύο κουταλιές χυμό κοπανισμένου κάρδαμου και μία κουταλιά μέλι. Το απλώνετε σε ένα καθαρό πανί και τρίβετε με αυτό καθημερινά το πρόσωπο σας.
2. Σχετικά με τα σπυράκια ή τις κηλίδες που μπορούν να εμφανιστούν στο πρόσωπο σας η διαδικασία έχει ως εξής: Αφού προμηθευτείτε φρέσκο νεροκάρδαμο και κοπανήσετε τα φύλλα του ώστε να πολτοποιηθούν, απλώνεται το χυμό τους στα σημεία που θέλετε και τα αφήνετε στο πρόσωπο σας το λιγότερο 15 λεπτά την ημέρα. Ακολουθείτε την διαδικασία καθημερινά. Το πρόσωπο σας θα καθαρίσει.
3. Ο χυμός λεμονιών είναι κατάλληλος  για την καταπολέμηση των φακίδων. Έχει δείξει πολύ καλά αποτελέσματα για τη θεραπεία στις φακίδες ή οποιαδήποτε άλλου τύπου δυσχρωμία του δέρματος. Έχει παρατηρηθεί ότι, δεν είναι πάντα απαραίτητο να τρίβετε το δέρμα με ένα κομμάτι του λεμονιού. Ακόμη και αν το χυμό λεμονιού εφαρμόζεται πάνω στο δέρμα και με τη βοήθεια των δακτύλων θα εξυπηρετήσει το σκοπό και θα παρουσιάσει καλά αποτελέσματα.
4. Οι φακίδες μπορεί επίσης να αντιμετωπιστούν  με τα κατάλληλα συμπληρώματα βιταμινών. Τα άτομα που εμφανίζουν φακίδες θα πρέπει να αυξήσουν την πρόσληψη βιταμίνης C. Όταν υπάρχει επαρκής ποσότητα βιταμίνης C στο σώμα, το δέρμα γίνεται λιγότερο ευαίσθητο στον ήλιο και επομένως έχουμε λιγότερη εναπόθεση μελανίνης. Τα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C είναι τα  πορτοκάλια, τα σταφύλια, τα μήλα, κ.α.
5. Μάσκα προσώπου με κρέμα γάλακτος πιστεύεται ότι κάνει πολύ  καλό στην αντιμετώπιση των φακίδων. Μετά τη χρήση της είναι απαραίτητη η εφαρμογή ενυδατικής κρέμας.
6. Φυσικός χυμός μαϊντανού αναμιγνύεται με ίσες ποσότητες χυμό λεμονιού, χυμό πορτοκαλιού, και  χυμό κόκκινων σταφίδων. Αν το μείγμα αυτό εφαρμοστεί  κάτω από την αγαπημένη κρέμα σας, είναι σίγουρο ότι  θα σας βοηθήσει να κρατήσετε τις φακίδες σας αόρατες.
7. Το πλύσιμο του προσώπου με το ξινό γάλα είναι επίσης μια πολύ ευεργετική θεραπεία για της φακίδες.
Το γαλακτικό οξύ θα παράσχει μια «ευγενική επίδραση» αποφλοίωσης – απολέπισης χωρίς δημιουργήσει ξήρανση του δέρματός σας.
Επισημαίνουμε πάντα ότι το ιδανικό είναι να συμβουλευόμαστε τον δερματολόγο μας και να ακολουθούμε τις οδηγίες του σε θέματα υγείας που μας απασχολούν.

 

Πέντε tips για καλύτερες φωτογραφίες με smartphone

6 φυσικές θεραπείες που καταπολεμούν όλες τις κολπικές λοιμώξεις