Σε απάτησε; Τα 6 σημάδια που το αποκαλύπτουν

Επιστήμονες που μελετούν την «τέχνη» του ψεύδους και τη γλώσσα του σώματος ρίχνουν φως στο πιο πολυσυζητημένο θέμα που αφορά στις ανθρώπινες σχέσεις.

Ο ειδικός στο χειρισμό του ανιχνευτή ψεύδους και πρώην πράκτορας του FBI Jack Trimarco και η ειδικός στη γλώσσα του σώματος Lillian Glass συμβουλεύουν ποια είναι τα σημάδια που πρέπει να αναζητήσετε εάν έχετε υποψίες ότι ο σύντροφός σας δεν είναι πιστός.
1. Ξαφνικά συμπεριφέρεται διαφορετικά

Οι ανιχνευτές ψεύδους εντοπίζουν μεταβολές και αποκλίσεις από τα συνήθη πρότυπα, για παράδειγμα στον καρδιακό παλμό, το ρυθμό της αναπνοής ή την αρτηριακή πίεση. Ομοίως, αλλαγές στη συμπεριφορά μπορούν να υποδείξουν την απιστία, δηλώνει ο Trimarco. Σύμφωνα με την Glass, εάν ρωτήσετε το σύντροφό σας πού ήταν χθες το βράδυ και αρχίσει να ξύνει τη μύτη του, να ξεροβήχει και να βαριανασαίνει, κάτι δεν πάει καλά…

2. Προσπαθεί υπερβολικά

Όταν το βλέμμα χαμηλώνει, φαίνεται ότι ο συνομιλητής μας ψεύδεται. Έτσι, όταν ο σύντροφος προσπαθεί να καλύψει ένα ατόπημα, κοιτάζει κατάματα ώστε να φανεί ειλικρινής. Είναι όμως πολύ πιθανό να ξεφύγει και να καταλήξει να κοιτάζει πολύ επίμονα, χωρίς καν να βλεφαρίζει.

3. Απαντά σε ερώτηση με ερώτηση

«Με έχεις απατήσει;» «Αν σε έχω απατήσει; Φυσικά όχι!» Πιθανός και άκρως ανησυχητικός διάλογος, σύμφωνα με τον Trimarco, καθώς η επιστροφή της ερώτησης δείχνει ότι προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για να βρει μια πειστική απάντηση. Η επιστροφή της ερώτησης μπορεί να προκύψει είτε συνειδητά είτε υποσυνείδητα, σε κάθε περίπτωση όμως αποτελεί προάγγελο του ψεύδους.

4. Επιστρέφει τις κατηγορίες

Όταν κάποιος είναι ένοχος, συχνά προσπαθεί να δικαιολογηθεί επισημαίνοντας τις αδυναμίες και τα λάθη του συνομιλητή του. Ένας σύντροφος που απάτησε είναι πιθανό να πει ότι πληρώνει για τα λάθη προηγούμενων σχέσεων της συντρόφου του, ότι και η ίδια πιθανώς τον απατά ή ότι είναι παρανοϊκή.

5. Αλλάζει συνέχεια την εκδοχή της ιστορίας

Η αλήθεια είναι ξεκάθαρη και αμετάβλητη, όμως ένα ψέμα μπορεί εύκολα να αλλοιωθεί, δηλώνει ο Trimarco. Εάν στην ίδια ερώτηση προκύπτει κάθε φορά λίγο διαφορετική απάντηση, μάλλον κάτι προσπαθεί να κρύψει.

6. Ορκίζεται

Κάποιος που λέει αλήθεια δεν νιώθει την ανάγκη να πάρει όρκο, ιδιαίτερα επικαλούμενος κάτι σοβαρό (π.χ. «Ορκίζομαι στην ψυχή της μάνας μου» ή κάτι αντίστοιχο), σύμφωνα με τον Trimarco. Ο όρκος είναι συχνά μια εύκολη άμυνα για να ενισχυθεί ένα ψέμα που δεν στέκει.

Πηγή

Δείτε Επίσης:

Advertisment

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι σωστοί χρόνοι για να βράσετε το τέλειο αυγό ανάλογα με το πως το επιθυμείτε

Τι είναι πιο απλό άραγε από το απλά να βράσεις ένα αυγό; Απλά βάζεις νερό, το βάζεις στην φωτιά και περιμένεις έναν συγκεκριμένο χρόνο. Μπορεί...

Το λάθος που κάνετε στο μπάρμπεκιου και μπορεί να σας προκαλέσει δηλητηρίαση

Περισσότεροι από εννέα στους δέκα λάτρεις του μπάρμπεκιου κάνουν τουλάχιστον ένα σοβαρό λάθος υγιεινής όταν ψήνουν κρέατα στα κάρβουνα. Το λάθος αυτό όμως μπορεί να...

Ψυχοσωματικά: Πώς οι κακές σκέψεις σχετίζονται με ασθένειες

Για να καταλάβουμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η ιδιο­συγκρασία του ατόμου στην υγεία του, πρέπει να θυμηθούμε τη στενή σχέση ανάμεσα στο μυαλό και...
close